Второ куче в Хонконг се оказа заразено с коронавирус

0
27
Немска овчарка
Снимка: Wikimedia Common

Второ куче в Хонконг се е заразило с коронавирус, като най-вероятно инфекцията му е била предадена от човек, гласи доклад, публикуван в четвъртък, цитиран от The New York Post.

2-годишната немска овчарка, собственост на 30-годишна жена, заразена с COVID-19 в района на Пок Фу Лам, е била поставена под карантина в правителствено съоръжение, разкри South China Morning Post.

Друго куче на четири години, от смесена порода, което е било отглеждано в същия дом, също е изолирано, но неговата проба е отрицателна, съобщиха от хонконгския Орган за защита на животните.

Диагнозата на болното куче дойде само три дни, след като първото заразено с коронавирус куче – 17-годишно от породата Померан, почина в Хонконг, след като се завърна у дома след карантина.

„Много е вероятно двата случая с положителни проби на животни (в Хонконг) да са примери за предаване на заразата от човек на куче“, твърди проф. Малик Пейрис, вирусолог от университета в Хонконг.

Няма доказателства обаче, че домашните любимци могат да предават вируса на хората, твърдят експертите. В случая с немската овчарка, на кучето е взета проба с памучен тампон от устата и носа, като след това то е било настанено на място, изолиранo от другото куче от смесена порода. Нито едно от  поставените под карантина кучетата не е проявило никакви симптоми.

„Отделът ще продължи да следи отблизо и двете кучета и ще провежда многократни тестове върху тях“, заяви специалистът.

Заедно с кучетата, четири котки също са под карантина. Тяхното здравословно състояние засега не е известно.

Превод: Глория Йорданова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от