Втора жертва на инцидента в Сърбия

0
129
Жп релси
Жп релси. Снимка: Pixabay

Инцидентът с дерайлирал влак, превозващ амоняк в Сърбия, е взел втора жертва, съобщи генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев пред „NOVA“. Според първоначалната информация починалият е турски водач на тир. Трупът е бил открит в района на местопроизшествието край Пирот.

Тази сутрин беше съобщено за един починал, но предстои да бъде изяснена с категоричност причината за смъртта му. Местни медии пишат, че той е имал сърдечно заболяване.

Към момента се знае за над 50 души, които са натровени вследствие на злополуката. В лечебно заведение са били прегледани и 6-ма българи, които са били в близост до инцидента, възникнал около 17:30 часа вчера.

В Пирот е обявено извънредно положение. Жителите са призовани да не напускат домовете си, а в Община Бела паланка забраниха на хората да ползват вода от чешмата за готвене и пиене.

Автомагистралата към Белград е затворена, а обходният път преминава през Понор.

Същевременно стана ясно, че е бил сформиран извънреден щаб. По време на последното му заседание са били приети няколко заключения:

  1. Извънредното положение все още е в сила;
  2. Ситуацията е под контрол, но все още не е отстранена;
  3. Случаят е извънреден и заключението е че реакцията на властите е била адекватна и навременна.

Кметът на Пирот Владан Васич изрази благодарност към хората от сектор „Спешни ситуации“ и МВР на Сърбия, както и към министъра Горан Весич, които веднага са пристигнали в Пирот. Взети са всички мерки за наблюдение на извънредната ситуация. Най-важното е, че е сформирана комисия, която заседава и си върши работата. Тя се ръководи от помощник-министър Анита Димовски.

„Комисията е съставена от експерти с опит в областта, щабът на спешните ситуации очаква инструкции за по-нататъшни действия, т.е. дали извънредната ситуация ще бъде удължена допълнително или премахната, дали от утре децата ще се върнат в училище или ще преминат на онлайн уроци. Зависи от състоянието на терена, от концентрацията на амоняк, състоянието на вагоните и от това какво ще кажат експертните комисии от Министерство на инфраструктурата.“, каза Васич.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments