Папукчийски за влака с амоняк в Сърбия: Българите да не пътуват натам

0
176
Красимир Папукчийски
Красимир Папукчийски. Снимка: Министерство на транспорта

Товарен влак, който е превозвал амоняк, е дерайлирал в Източна Сърбия. Според първоначалната информация има загинал. Една от цистерните е паднала в река Нишава. В Пирот е било обявено извънредно положение, като жителите на града са били призовани да не напускат домовете си.

„Около 17:30 часа вчера на жп участъка от Пирот до с. Станиценка край Сопотски хан е дерайлирал вагон на състава на товарен влак, превозващ амоняк. През това време е имало изтичане на газ и голям концентрация на газ в атмосферата. Апелираме гражданите, които живеят наблизо, да не излизат от домовете си. Също така трафикът между Пирот и Бела Паланка по магистралата и главния път е прекъснат поради лоша видимост, а алтернативното трасе е през село Понор.“, посочват властите.

Влакът с 20 вагона е бил натоварен с амоняк в България – в Девня, обясни зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски заяви пред „bTV“. По думите му той е преминал през граничния контрол и не са били констатирани нарушения.

„Композицията е с частни френски и немски системи, които са наети от товародателя. Съответно са превозени от български частен жп превозвач до територията на Република Сърбия.“, добави той.

Към момента не са ясни причините за злополуката. В следващото денонощие по тази линия няма да има движение на влакове.

Зам.-министърът на транспорта призова българите да ограничат пътуванията си към Сърбия, докато не стане ясно дали е безопасно да се преминава оттам.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments