ВСС отново гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на фона на протести

0
152
Иван Гешев. Снимка: МВР
Иван Гешев. Снимка: МВР

Висшият съдебен съвет днес отново ще гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Както Искра.бг ви съобщи президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му и върна във ВСС предложението. По процедура то трябва да бъде подложено на ново гласуване. Ако Гешев успее да събере подкрепата на минимум 17 от членовете на Висшия съдебен съвет, държавният глава ще бъде задължен да постави подписа си под указа за неговото назначаване.

На днешното заседание пленумът на ВСС ще обсъди и мотивите на Радев. Основният беше липса на състезателност, тъй като имаше само един кандидат за поста. Президентът разкритикува министъра на правосъдието, че не е предложил втори претендент.

Избирането на Гешев беше съпроводено от протести и контрапротести и обвинения за намеса в работата на съдебната система.

Демонстрации „за“ и „против“ него ще има и днес, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Пред централния вход на Висшия съдебен съвет ще протестират противниците му, организирани от гражданско движение „Боец“. Тези, които застават зад него, ще изразят подкрепата си от страната на бул. „Мария Луиза“.

Паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде временно ограничено. От СДВР предупреждават, че е възможно временно да бъде спиран и след това възстановяван трафикът в централната градска част.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments