ВСС избра кой ще бори измамите с евросредства у нас

0
187
ВСС
ВСС. Снимка: ВСС

Висшият съдебен съвет окончателно избра 10-те делегирани прокурори, които ще разследват злоупотребите с евросредства у нас. След напрегнати дебати и липса на пълно единодушие, колегията публикува на сайта си следните имена:

1. Светлана Георгиева Шопова – Колева
2. Вероника Бориславова Трифонова
3. Бойко Кирилов Калфин
4. Божидара Евгениева Ганева – Димова
5. Бисерка Иванова Стоянова
6. Венцислав Данев Фердинандов
7. Преслава Теодосиева Петкова
8. Мая Паскалева Ковачева
9. Христо Кръстев Крачунов
10. Димитър Здравков Беличев

Сред тях се забелязват прокурори, съдия и следователи от различни административни райони на страната. Всички имат солиден опит в разкриването на финансови, данъчни и икономически престъпления. А част от тях са били и национални представители както в ОЛАФ, така и в други европейски институции. Един от кандидатите към настоящия момент е в Брюксел като национален експерт в ОЛАФ и работи по няколко разследвания.

До окончателния избор се стигна след почти 4-дневно изслушване на всички 31 кандидата. Главният прокурор Иван Гешев е бил изключително критичен в избора си и е дал отрицателен вот за много от участниците. Въпреки това кандидатите, които той е подкрепил, не са част от избраните.

След окончателния избор на 10-те делегирани прокурори, решението на ВСС ще бъде изпратено до Европейския прокурор Лаура Кьовеши. От своя страна тя може и да не е съгласна с избора на българските си колеги и да не одобри някои от кандидатите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments