Все повече млади хора с визия за живот на село

0
648
Къща на село
Къща на село. Снимка: Фейсбук

След епидемичните рестрикции, които се разиграват пред очите ни от март насам, както и последиците от тях, идеята за тих и спокоен живот в къщичка на село започва да изглежда все по-примамлива перспектива за младите у нас.

Известно е, че оглеждането и закупуването на жилища далеч от града досега се наблюдаваше предимно от хора около пенсионна възраст. Нещата поемат в нова посока. Агенциите за недвижими имоти отчитат ръст в търсенето от страна на нови семейства, желаещи да отгледат децата си далеч от шума на столицата и другите големи градове, съобщават от „24 часа“.

След здравната криза, редица експерти посочват идването на друга, не по-малко сериозна – икономическа криза. Българите имат една характерна черта. А именно – във времена на финансови сътресения, нашенците предпочитат да инвестират парите си в имоти, вместо да ги държат затворени в банките.

Според прогнози на една от водещите български компании за професионално управление на земеделски земи, земеделските райони все по-сигурно се налагат като алтернатива на градските инвестиции. Продажната цена на земята се покачва с бързи темпове в сравнение с недвижимите имоти в градска среда.

Българско село
Българско село. Снимка: Фейсбук

Експертите от компанията отчитат сериозен ръст в продажбите и една от причините е финансиране за купуване на второ жилище или пък друг недвижим имот. Един от най-лесните начини да бъде подкрепена с парични средства такава покупка е след продажба на наследствена земя. Едни 20-30 декара на село са достатъчен приход за купуване на къща в някое село, или пък покрива поне част от сумата за жилище в някой град.

Наблюдаваме и засилено търсене на ниви, разположени в близост до населени места. Обикновено клиентите, които проявяват интерес, имат желание да си свият ваканционно гнезденце далеч от космополитния град. Някои от тях искат изцяло да се изнесат от градските си жилища.

Голяма част от младото поколение проявява интерес към биоземеделието. Идеята за чиста храна, която да е семейно производство спомага за възродения интерес към селското стопанство и оттам в търсенето на подходящ имот за пребиваване на село. Това подпомага огледите на земеделски терени близо до населени места, край морето или в планинските части.

Биоземеделие
Биоземеделие. Снимка: Pixabay

Пазарът на недвижими имоти към момента се намира в много крехко равновесие между търсене и предлагане, между нуждите и страховете на хората. Това предполага евентуално срутване на цените на земеделските парцели, в случай, че климатът е против нас, или пандемията продължи да задушава още и още икономиката. Възможно е обаче да се развие и точно обратният сценарий.

Каквото и да се случи, специалистите съветват всеки, който иска да инвестира своите финанси в земя, да бъде наблюдателен и да следи внимателно статистиката. През последното десетилетие цената на земеделските имоти се е увеличила с 600%. В никакъв случай не можем да говорим за постоянна величина. През годините е имало периоди, в които стремглаво е вървяла нагоре, но помним и такива, в които бурно е нараствала. Едно е сигурно – земята е актив, който не ще загуби стойността си в дългосрочен план.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments