Все повече данни потвърждават, че COVID-19 уврежда сърцето

0
153
Сърдечен мускул. Снимка: Pixabay.
Сърдечен мускул. Снимка: Pixabay.

Появява се все повече информация по отношение на връзката между COVID-19 и последвали нарушения на сърцето. Според доц. Камелия Генова, след пребoледуване на вируса, често се наблюдава засягане и увреждане на сърдечния мускул. Процентът на случаите от проведени проучвания варира – между 30-78% от заболелите, изясни тя пред „bTV“.

При продължително изследване, немските ни съседи са констатирали, че при наблюдавани 100 пациенти, 2/3, от които изкарали COVID-19 леко и в домашни условия, има кардиомагниторезонанс, а при 78% от тях са настъпили промени в сърцето.

Коронавирусът атакува малките сърдечни съдчета и започват да се забелязват тромби в тях, което от своя страна води до възпаление на сърцето.

Специалистът по образна диагностика към УМБАЛ „Пирогов“ изброи кои са най-често наблюдаваните симптоми, които остават дълго след като пациентът е излекуван. Някои от тях са бързо и лесно изморяване, понижен двигателен капацитет, трудност при извършване на елементарни физически активности, ускоряване на пулса, аритмия и цялостни смущения в сърдечния ритъм.

„Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна недостатъчност“, уточни доц. Генова. Нейният съвет е при наличието на изброената симптоматика, да се потърси помощ от кардиолог.

Медикът засегна и данни от друго проучване, в което участвалите 26 атлета, минали почти неусетно през COVID приключението, са с последвали промени в миокарда.

Инфекцията от коронавирус би могла да засегне не само сърдечната дейност, но и бъбреците, и централната нервна система и да доведе до бъбречна недостатъчност, както и инсулти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments