Все по-малко са българите, желаещи зелена карта за Америка

0
77
Америка
Снимка: Pixabay

Все по-малко стават българите, които желаят да получат зелена карта за заминаване в Съединените щати, предават от „NOVA“. 

Общо 348 са тазгодишните късметлии, които са се сдобили с така мечтания документ за страната с неограничените възможности. Те са успели да се възползват от 0.2%-я шанс, които са имали измежду стотиците кандидати от целия свят. В световен план печелившите са над 55 хиляди души. Всички мераклии от България са били общо 30 649 души.

Дида Иванова е една от кандидатите, които преди цели 19 години подава документи и новината за успеха идва в доста спокоен и уреден период от живота й.

Тя разказва, че по онова време със съпруга й са били собственици на хранителен магазин в Добрич. Мъжът й имал мечта – да види Статуята на Свободата и така, следвайки я, заминават и двамата, макар с леко нежелание от нейна страна.

Двете й деца – дъщеря на 15 години и син на 16 г. не са съвсем радостни от промяната, но в крайна сметка израстват в Щатите, където животът „е съвсем различен, отколкото тук“

Първите няколко години са били най-трудни за Дида заради раздялата със сестра й, с която допреди това са били винаги заедно. 

„Една година съм плакала всеки божи ден“, а до третата редовно „си стягах багажа да се прибирам“, сподели още Иванова.

По някаква причина обаче българите, които са готови да се изправят пред подобни изпитания, стават все по-малко. Особено в сравнение с 24 месеца назад, когато кандидатите са били двойно повече. От 52 506 през 2013 година числата се смъкват до 30 600 през 2019 г., за да падне бройката на 14 407 души през 2021 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments