Влюбена млада българка е изпратила 220 000 евро на киберизмамник

0
249
Интернет запознанства. Снимка: Pixabay.
Интернет запознанства. Снимка: Pixabay.

Млада българка е изпратила за 1 година сумата от 220 000 евро на киберизмамник, представил себе си като американски адмирал. Те се запознали в началото на годината във Фейсбук и от последвалата редовна комуникацията, момичето успяло да се влюби в красивите лъжи на чужденеца, предават от „24 часа“.

Още при запознанството си с мнимия адмирал, младата жена била привлечена от снимките, на които той позира в красива, типична за флота бяла униформа. Профилът му в интернет пространството бил пълен с фотографии от различни мисии и учения и изглеждал абсолютно достоверен. Самозванецът обяснявал надълго и нашироко симпатиите си към българката, като не спирал да качва нови кадри, което подхранвало все повече фалшивия му образ.

Колкото повече време минавало, толкова повече влюбените се сближавали. Адмиралът признал на младата дама как иска да напусне американската армия след края на поредната мисия. Един ден той споделил на своята любима, че дъщеря му е катастрофирала и не разполага с нужната за операцията сума.

Българката била много влюбена и без да се налага да бъде увещавана, сама предложила да му помогне финансово. Мъжът приел изпратените пари с уговорката, че ще й ги върне при първа възможност, обяснявайки колко неудобно се чувствал в създалата се ситуация. Липсата на средства той оправдал с покупката си на нов автомобил, която реализирал броени дни преди нещастния инцидент. 

Вместо обаче да покаже возилото, нов измислен инцидент сполетял военния. Друга катастрофа, в която този път е участвал и самият той. Колата му се обърнала, а за нещастие – била без застраховка. Последвал нов паричен превод от страна на влюбената българка, и втори, и трети. Сумата бавно набъбнала до 220 000 евро. Парите девойката взимала от своя баща, който ръководел успешен бизнес във фирма топ 100 на българския пазар. Бизнесменът естествено не знаел къде отиват финансите, защото дъщеря му си измисляла най-различни причини и нужди, но никой така и не попитал как буквално за минути сметката й отново била празна. 

Въпреки множеството покани от страна на влюбената жена, фалшивият адмирал отказвал да дойде на гости в България поради невъзможност да напусне преди мисията му да е приключила. Нямало как и тя да го посети, защото правилата във военната база, където той се намира, не го позволявали. 

Българката постоянно разказвала на свои близки за виртуалната си любов. Те виждали колко съмнителна е цялата история и я убеждавали да подаде сигнал в отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП. Сигурни били, че приятелката им е жертва на измама. Въпреки това, жената продължавала да вярва на адмирала, дори му разказала как всички го мислят за мошеник. Той, разбира се, отрекъл. Тогава приятелите на момичето настояли тя да склони своя възлюбен да се видят на видеочат. Мъжът приел предложението, но заради „проблем с камерата“, още на втората секунда картината прекъснала. Едва тогава българката започнала да осъзнава каква е истината и подала сигнал.

Според криминалистите, работещи по случая, изпратените пари са минали през поне 20 различни банкови сметки, след което следите им са умело прикрити през компании за парични преводи. Работата по случая продължава.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments