Властите в Турция потвърдиха: Затварят временно Босфора за корабоплаване заради морска мина

0
874
Кораб
Кораб. Снимка: Pixabay

Босфорът временно е затворен за корабоплаване заради блуждаеща морска мина северно от Истанбул. Властите в Турция проверяват района за още обекти, които може да се окажат, че са дрейфуващи мини. Предполага се, че взривното устройство се е откъснало от пристанище в Украйна и е стигнало до турския бряг посредством морски течения.

От турското военно министерство съобщиха, че на място е бил изпратен техен екип на военноморския флот. Мината е била транспортирана на сигурно място, а след това – обезвредена.

Част от корабите, които са били закотвени в района, са били преместени.

Сигнал за обекта, приличащ на мина, е бил подаден първо от рибари. В турски медии пише, че става въпрос за руска стара мина, в която има 30 кг експлозив. Изследване е потвърдило тази информация, пише „БНТ“.

Турският военен министър Хулуси Акар е коментирал, че е в постоянен контакт с руските и украинските власти. По думите му разговорите продължават.

През изминалата седмица властите в Турция заявиха, че са взели всички мерки срещу морските мини, които са се откъснали от котвите си край пристанищата в Украйна. По думите им извършват се наблюдение с дронове, фрегати, хеликоптери и самолети.

Припомняме, че преди броени дни специалните служби в Русия отправиха предупреждение, че десетки морски мини, които са били поставени край Украйна, са се откъснали и се носят свободно в Черно море. Според Киев тези твърдения са опит за затваряне на водни участъци.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments