Властите на Хонконг изземат хамстери от магазин за домашни любимци с цел масово умъртвяване

0
81
Хамстер
Хамстер. Снимка: Pixabay

Властите на Хонконг са нахлули в магазин за домашни любимци и са иззели няколко хамстера, които трябва да бъдат евтаназирани, след като там e било установено огнище на COVID-19. Пред търговския обект са се събрали тълпи недоволни граждани, докато животните са били изнасяни в кашони. На семействата, които са закупили хамстери от зоомагазина „Little Boss“ след 22 декември, е било разпоредено да предадат домашния си любимец за евтаназия. Около 2000 хамстера и други дребни бозайници ще бъдат умъртвени заради локална епидемия на коронавируса, свързана с магазина. Хиляди хора са подписали петиция срещу този ход.

За разлика от много други места по света, Хонконг следва стратегия за нулево разпространение на COVID-19, насочена към пълното елиминиране на болестта. Властите обявиха решението за масово умъртвяване на животните вчера, след като огнище на щама „Делта“, свързано с работник в магазина, принуди служителите да тестват стотици животни там.

Според резултатите 11 хамстера са се оказали заразени. Медицински експерти твърдят, че това показва, че вирусът може да се предава от животно на човек. Както изглежда, само хамстерите в зоомагазина „Little Boss“ в Козуей Бей са били засегнати от заразата, а при други животни, като зайци и чинчили, резултатите са били отрицателни. Въпреки това, като като „превантивна мярка“ 2 000 хамстери и други дребни бозайници в града ще бъдат умъртвени. Животните се намират в 34 различни магазина за домашни любимци и центрове за временно отглеждане на животни.

Властите съобщиха още, че е била създадена гореща телефонна линия за всякакви актуални въпроси, свързани с разпространението и отглеждането на хамстери, като наред с това ще бъде въведена забрана за внос и продажба на хамстери и други дребни бозайници.

По официални данни служител на магазин за домашни любимци, клиент и неговата съпруга са дали  положителни проби за вируса. Експертите предупреждават, че вирусът, който причинява COVID-19, познат като SARS‑CoV‑2, може да бъде прихванат и от животни, включително кучета, котки, порове и гризачи, които често се отглеждат като домашни любимци. Засега обаче няма твърди доказателства, че домашните любимци могат лесно да предават инфекцията на хората.

Собствениците на домашни любимци трябва да спазват добри хигиенни навици, включително да си мият ръцете винаги, след като докосват животните, обработват храната им или докосват други техни предмети, както и да избягват да ги целуват.“, заяви пред репортери по време на пресконференция Люнг Сиу-Фай, която е начело на земеделския отдел на Хонконг. Тя подчерта, че това важи най-вече за собствениците на хамстери, които задължително трябва да ги държат само вкъщи, като обеща, че планираните за умъртвяване 2 000 животни ще бъдат умъртвени „хуманно„.

До момента над 14 000 души са подписали петиция, в която призовават властите да прекратят масовото умъртвяване на хамстери. Част от документа гласи:

Домашният любимец е най-добрият приятел на стопанина, а заради заповедите на правителството хиляди хора могат неоснователно да загубят най-скъпите си спътници в живота.

В края на 2020 г. милиони норки, отглеждани в Дания, бяха масово умъртвени заради опасения, че в животните могат да пренасят мутирали форми на коронавируса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments