Коронавирус: Дания налага блокировки на фона на страховете от норки

0
224
Норка.
Снимка: Пиксабей

Датските власти заявиха, че в някои райони ще бъде въведена блокировка заради мутация на коронавирус, открита в норка, която може да се разпространи и при хората, съобщава “BBC”Правителството предупреди, че ефективността на всяка бъдеща ваксина може да бъде повлияна от мутацията. Барове, ресторанти, обществен транспорт и всички обществени спортове на закрито ще бъдат забранени в седем общини в Северна Ютландия. 

Ограниченията ще влязат в сила от петък и първоначално ще продължат до 3 декември. Информацията идва скоро след съобщение, че Дания ще избие всичките 17 милиона норки на територията си. Скандинавската държава е най-големият производител на козина от норка в света, а основните ѝ пазари за износ са Китай и Хонг Конг. Избиването започна в края на миналия месец, след като бяха открити много случаи на норки с коронавирус.

В четвъртък Световната здравна организация заяви, че норката изглежда е „добър приемник“ на коронавирус. Оттам също така похвалиха “решителността и смелостта на Дания за продължаването на изборите, въпреки икономическото въздействие, което би донесло”.

Случаи на коронавирус са били открити и в други отглеждани норки в Холандия и Испания от началото на пандемията в Европа. Но случаите се разпространяват бързо в Дания – засегнати са 207 ферми за норки в Ютландия – и са открити поне пет случая на новия вирусен щам. Властите съобщиха, че 12 души са били заразени с мутиралия щам.

Междувременно министърът на здравеопазването Магнус Хейнике каза, че около половината от 783 случая на човешки случаи, съобщени в Северна Дания, са свързани с щам на вируса, произхождащ от фермите за норки. Според новите правила събирането на 10 или повече души на едно място ще бъде забранено и местните жители са призовани да останат в засегнатите общини и да се тестват. На пресконференция премиерът Мете Фредериксен каза:

“В момента очите на света са насочени към нас. Надявам се и вярвам, че заедно можем да разрешим проблемите, с които се сблъскваме.”

В сряда Фредериксен заяви, че е установено, че мутиралият вирус отслабва способността на организма да образува антитела, което потенциално прави сегашните ваксини в процес на разработка за COVID-19 неефективни. От началото на пандемията Дания съобщава за 52 265 случая, от които 733 с фатален изход, показват данни от университета „Джонс Хопкинс“.

Испания изхвърли 100 000 норки през юли, след като бяха открити случаи във ферма в провинция Арагон, а десетки хиляди животни бяха заклани в Холандия след огнища във ферми там. Текат проучвания, за да се установи как и защо норки са успели да хванат и разпространят инфекцията.

Норката се заразява чрез улавяне на вируса от хора, съобщава кореспондентът на „BBC за околната среда“ Хелън Бригс. Но генетичната детективска работа показа, че в малък брой случаи, в Холандия и сега Дания, вирусът изглежда е преминал по другия път, от норка на хора, добавя кореспондентът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments