Владислав Панев: Язовир „Камчия“ е източван и прокуратурата трябва да направи проверка

0
703
Прокуратура, архив
Прокуратура. Снимка: Архив

Язовир „Камчия“ е източван и прокуратурата трябва да направи проверка на този случай. В това беше категоричен пред Искра.бг Владислав Панев, който се занимава с темата от дълго време.

„Прокуратурата трябва да се заеме най-вероятно с източването на язовир „Камчия“, като прослуша първо защо Министерството на околната среда и водите е издавало такива месечни графици през предишните години, защото там е големият проблем, в администрацията. Ако се докаже липсата на нужда от обявяването на месечни графици от порядъка на 8-9 и повече милиона кубически метра на месец, тогава може би трябва да се предприемат и действия“, обясни той. 

На въпрос на Искра.бг дали трябва прокуратурата да предприеме действия и срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, който е одобрявал тези завишени месечни графици, Панев отговори така:

„Да, според мен трябва да бъде разследван!“

Той обясни, че в момента месечното потребление от язовир „Камчия“ е около 6 милиона кубически метра. В същото време няма режим на водата нито в Бургас, нито във Варна. Това означава, че тази цифра може да бъде взета като база за нормалното потребление. В същото време е одобрявано разходването на 8-9 милиона кубически метра. Големият въпрос е именно в тази разлика от 2-3 милиона кубически метра. Интерес от отпускането на повече вода без съмнение има ВЕЦ-ът, който е на язовира, защото така може да произвежда повече електроенергия, която се изкупува на преференциални цени. В конкретния случай водноелектрическата централа е на Димитър Тадаръков.

На въпрос на Искра.бг дали ДПС има нещо общо с източването на язовир „Камчия“ Панев отговори:

„ДПС принципно, както обявиха преди две седмици, залагат на водите и водните ресурси. Могат да се посочат язовирите „Пчелина“ около Перник, язовир „Георги Трайков“. Относно язовир „Камчия“ г-н Тадаръков, който е собственик на ВЕЦ-а, се знае, че е приятел на Ахмед Доган. Така че по тази линия имат нещо общо.“

Министерството на околната среда и водите обаче се управлява в рамките на настоящия управленски мандат от „Обединените патриоти“ и тук изниква важният въпрос ако язовир „Камчия“ наистина е бил източван, чии интереси са защитавали те – на гражданите или частни?

„Патриотите знаят, че са във властта за малко, така че защитават абсолютно краткосрочни интереси, каквито са тези язовирите да бъдат поддържани на минимално ниво, за да може да се консумира тяхната вода, включително и от ВЕЦ-овете. Те знаят, че най-вероятно няма да са във властта след изборите през 2021 година, така че ако има проблеми със засушаване в бъдеще, те няма да са тяхна грижа. Това е голямата опасност от пребиваването във властта на хора, които знаят, че са за малко. Те мислят краткосочно. Те мислят от избори на избори. Така не се управляват стратегически отрасли, каквито са язовирите“, обяви още Панев.

Владислав Панев
Владислав Панев. Снимка: Личен архив

Според него ВЕЦ-овете имат общо с източването на язовирите у нас. Основната вина обаче се носи от администрацията:

„ВЕЦ-овете имат общо с източването на язовири, тъй като самото съществуване на ВЕЦ увеличава натиска върху държавната администрация и специално върху Министерството на околната среда и водите да отпускат по-големи количества в месечните графици. Това дали се дължи на корупционен натиск, или не – няма как аз да установя. Но предполага се, че когато имаш по-големи частни интереси, тогава и натискът е по-голям и трябва много по-зорко обществото да следи какво се случва с тези месечни графици, как се променят, така че общественият интерес, който е непрекъснатото водоснабдяване на хората, след това на бизнеса, след това на земеделието, да се пазят.“

Панев каза още, че все пак има и добра новина и тя е, че язовир „Камчия“ в момента се пълни. Според него водната криза ще бъде избегната поне до лятото на 2021 година.

„Откакто се заговори за бедствено положение полезният обем на язовир „Камчия“ се е покачил с над 50% – от 30 милиона кубични метра до над 45 милиона кубически метра през вчерашния ден. Така че рисковете от водна криза за жителите на Бургас са значително намалели, поне до лятото на 2021 година. Оттук нататък съответно продължаваме да зависим от времето и от климата. Знаем, че климатичните промени водят до по-сухи години. Надявам се следващата да не бъде такава“, подчерта Панев.

Язовир Камчия
Язовир Камчия. Снимка: Уикипедия

Искра.бг вече ви съобщи какви количества дъжд и сняг трябва да паднат, за да бъде избегната водна криза в Бургас. Цялата статия можете да прочетете ТУК.

Интервюто с Владислав Панев може да чуете в следния звуков файл:

 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments