Владимир Зарев ще бъде удостоен с орден „Стара планина“

0
141
Владимир Зарев. Снимка: СБП
Владимир Зарев. Снимка: СБП

Писателят Владимир Зарев да бъде удостоен с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Такова предложение до президента ще направи Министерски съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Владимир Зарев е автор на осемнадесет книги, дванадесет от които романи, между които националният епос – трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, „Разруха“, „Светове“, „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Орлов мост“. Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Турция, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Сърбия, Хърватия, Албания и др.

По трилогията на Владимир Зарев „Битието“, „Изходът“ и „Законът“ е заснет сериалът „Дървото на живота“.

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1973 г. работи в списание „Съвременник“, като понастоящем е главен редактор там.

Владимир Зарев е лауреат на множество международни и български награди. На 7 ноември 2017 г. е удостоен с ежегодната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ за изключителния си принос за развитието на националната културна, идентичност и духовни ценности, напомнят от правителствения пресцентър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments