Вижте как компютърните измамници са източили 44 милиона евро и 15 милиона долара

0
356
Иззети доказателства при акцията
Снимка: Пресцентър на МВР

Властите разкриха как заловените вчера шестима компютърни измамници са успели да източат 44 милиона евро и 15 милиона долара от компании в САЩ и Европа. Групата е действала от 2016 година.

Те са успявали да проникнат в междуфирмена кореспонденция, като са получавали достъп до имейлите на двете компании. Това е ставало чрез разбиване на паролите им или чрез вкарването на вирус. Когато двете компании са стигали до момента, в който уговарят подробности за предстоящо плащане чрез финансова транзакция, са се намесвали измамниците. Те са давали на фирмата, която трябва да преведе сумата, фалшива проформа-фактура с тяхна банкова сметка. Това съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

А какъв е бил механизмът на престъпната дейност?

В България са били регистрирани фирми на социално слаби лица, които са били и техни управители с капитал от 2 лева, например. Откривали са се банкови сметки, като задължително се е активирала услугата онлайн банкиране. Паролата се е давала на финансови мулета, а айбана на сметката на компютърните измамници.

Финансовите мулета са били набирани в София и Своге. Сумите, които са постъпвали по сметките, веднага са били прехвърляни в Китай и Хонконг.

Открити в хода на разследването са над 90 търговски дружества, регистрирани у нас, които са били използвани за престъпната схема.

Вчера са били претърсени адреси в София, Своге и село Новачене. Иззети са множество таблети, компютърни конфигурации, копирани лични документи и банкови карти.

Заловените са ливанец, иракски гражданин, който е живеел в България и четирима наши сънародници. Предстои прокуратурата да поиска да им бъде наложена постоянна мярка „Задържане под стража“. Един от обвиняемите е с мярка „парична гаранция“ заради влошено здравословно състояние.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments