Вижте изказването на Божанков, заради което беше изключен от ПГ на „БСП за България“?

0
125
Явор Божанков
Явор Божанков. Снимка: БТА

По-рано днес депутатът Явор Божанков беше изключен от парламентарната група на коалиция „БСП за България“. Причината – изказването и гласуването му за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна. Както точно каза той:

„Не мога да се съглася, че това ни въвлича във войната. Македония също изпрати. Никой не трябва да се плаши. Нашата работа като лидери е да водим българския народ и макар да е трудно, ние трябва да водим тях. Това е исторически момент не само за България, но и за Европа, решение е важно и е символично и ще постави България по пътя на нашия цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна, без да изпращаме оръжие, без да участваме в конфликта. Няма нищо общо историческата благодарност и култура, и с факта, че Русия нападна Украйна.

И тук делението на цивилизационен свят – Русия, Северна Корея, диктаторски държави. От другата – модерни демокрации. Ще е твърде лицемерно България да иска да е част от Програмите за възстановяване и развитие, но да не е част от помощта за население, което стои на тъмно. Жени и деца на минусови температури са подложени на системен терор и геноцид от руската армия. Този дебат се води само тук. Оттук на Запад и в свободния демократичен свят такъв дебат няма.

Нормално е много българи да бъдат объркани. Президентът каза, че Русия ще спечели тази война. Източници на руска пропаганда и дезинформация казват същото, но месеца това не е тъй очевидно. Когато човек пътува и се среща с други свои колеги от други западни страни, това също не е така очевидно. И такава тема там наистина няма. Без да съм експерт по тази тема, се съгласявам с тази тема – след време ще ни съдят за това, какво сме казали и как сме гласували. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясното съзнание какви последствия може да има за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно, искам да го кажа от тази трибуна. Ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност. Русия няма да спечели тази война“.

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти в пленарната зала.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments