Вицепрезидентът Йотова: Цинизъм е да няма тържества на Шипка

0
310
Илияна Йотова
Илияна Йотова, Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като „цинизъм“ отмяната на тържествата на Шипка. Тя обяви, че не може да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където гражданите могат да пазят дистанция и да се създаде организация. Същевременно в ефира на „БНТ“ тя изтъкна, че се отварят заведенията и разкритикува ваксинационния план у нас.

„Тези „зелени коридори“ са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми.“

Тревожен е и начинът, по който гражданите бяха информирани за ваксините и как протече самата кампания, смята вицепрезидентът. Според нея не е достатъчно да се видят „две голи ръце“ – било то на министъра или на директори на болници. По думите й има три предписания, дадени от световни здравни организации, така че да може пациентите да бъдат убедени. Когато хората не са информирани, те имат и съмнения. Страхуват се, обясни Йотова. Тя подчерта и фактът, че по-малки от нашата страна са получили повече дози от ваксината.

Вицепрезидентът смята да се ваксинира, но „когато му дойде времето“. Тя е убедена, че каквото и да се случи на парламентарните избори, много важна фигура ще бъде министърът на здравеопазването.

„Президентската институция е това, което създава стабилност. За разговори, за консултации. В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек“, добави Йотова и разкри:

„Всеки ни казваше – иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак.“

Пред България има 2 много важни въпроса – как ще отговорим на климатичните промени и как ще преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID-19, посочи още Йотова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments