Вицепрезидентът по повод Балканската война: Паметта на героите проверява съвестта ни

0
325
Илияна Йотова и Димитър Стоянов
Илияна Йотова и Димитър Стоянов. Снимка: Президентството

„Можем да бъдем различни, да спорим, без да се мразим и заклеймяваме един друг. Можем и днес да осъществим националния идеал за единение.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Свиленград на отбелязването на 110 години от началото на Балканската война и освобождението на града.

„Паметта на героите проверява днес нашата съвест. Ще можем ли да бъдем на висотата на този подвиг, ще можем ли да надмогнем омразата, кавгите, личното противопоставяне и да бъдем онзи единен народ, който е доказал, че успява да премине през всички трудности, когато е заедно“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

„Честта и достойнството на България повелиха под нейните знамена да започне свята и справедлива битка за свободата на нашите братя от Тракия и Македония, борба за правда и напредък, за бъдещето на един народ, който след пет века робство продължава да доказва своето величие“, посочи Илияна Йотова.

„В духа на непреклонните хора на този край има наследство от скърби, покруса и сълзи. Тъжните тракийски песни на бежанците още отекват във въздуха. В духа на поколенията я има и неустоимата жажда за свобода, непримиримостта, безпределната любов към родината. Там от високо, от Шейновец и днес чуваме клетвата за България – няма по-сладка смърт, няма по-славна смърт от смъртта за отечеството“, заяви вицепрезидентът.

„“Една буря от хора!“ – така преди 110 години чужди кореспонденти описаха всенародния поход за свободна и обединена България“, посочи Йотова. Тя цитира проф. Георги Марков, който определя Балканската война като война в името на националния идеал за единение на България, война, която завинаги заличава роба в българското самосъзнание.

„Тази земя е древна, с богата история и култура, днес вие сте най-голямото й богатство. И вие споделяте тревогата на всички българи как ще преживеем кризите. Преди няколко дни всеки от нас направи своя избор. Сега избраните трябва да ни покажат, че добре са разчели нашия избор, да заслужат уважението и доверието на народа си“, подчерта Илияна Йотова. Тя изрази надежда, че ще се конструира стабилно мнозинство със стабилно правителство, което да гарантира сигурността в следващите трудни месеци.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments