Вицепремиерът Атанас Пеканов: Оптимизирахме половината проекти по Плана за възстановяване и устойчивост

0
56
Атанас Пеканов
Снимка: Atanas Pekanov, Facebook

По никакъв начин няма да бъде ощетен проектът за софийското метро. Напротив, ще бъде осъществен. Това заяви днес пред „БНТ“ вицепремиерът Атанас Пеканов.

Той каза, че служебният кабинет търси опции за намаляване на други средства, предвидени за столицата, по Плана за възстановяване и устойчивост. Например такива за ВиК, уточни Пеканов.

По негови думи, приоритетни са въпросите за образованието, здравеопазването и енергетиката. Нужно е да работим по посока на зеления преход.

Награждават се някои пера, докато в други е имало излишни разходи, които трябва да бъдат компенсирани, допълни още вицепремиерът. Средствата за фотоволтаични клетки също ще бъдат увеличени.

Пример за добър проект е този за „STEM“ центровете. Предвижда се да бъде реализиран такъв в национален план, в който да се обучават преподаватели.

През последния месец е извършена оптимизация по половината от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта още Пеканов. Заложените цели ще бъдат стриктно проследявани и ще се наблюдава тяхното спазване. 

Предварителното финансиране по Плана е 1,6 милиарда лева. Все още нито една страна не е получила средства по този механизъм, заключи вицепремиерът от служебното правителство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments