Висока опасност от възникване на горски пожар в Странджа през следващите дни

0
117
Странджа
Странджа. Снимка: Искра.бг

През следващите два дни се очаква висока опасност от пожари в Югоизточна България. Това показва оперативна система за анализ на текущите условия на пожароопасност на територията на страната и прогноза на базата на прогнозите на регионалния числен атмосферен модел „Аладин“ на НИМХ

Районът на Странджа влиза в червената зона през дните вторник и сряда. Това означава, че са възможни разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

В края на миналата седмица от Изпълнителната агенция по горите обявиха началото на пожароопасният сезон в горските територии в цялата страна. По техни от началото на годината до момента в страната са възникнали 114 пожара, засегнати са площи в размер на 10900 дка, като върхово са унищожени 222 дка гори. Опожарените горски територии са повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година. Основната причина за 96% от пожарите в горите е човешка небрежност.

ГДБОП разби група, разпространявала наркотици в София, Стара Загора, Варна и Бургас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments