Видинска област с план как да стане по-атрактивна дестинация и да привлече повече туристи

0
2400
Крепост
Крепост "Баба Вида". Снимка: Искра.бг

Област Видин ще се цели в привличането на повече туристи през тази година, като за целта ще бъдат предприети конкретни стъпки. Около това заключение се обединиха участниците в първия работен формат на областният консултативен съвет по туризъм за настоящата година, който бе открит от заместник областния управител Ани Арутюнян. В началото на срещата бяха изтъкнати добрите позиции на Видинска област като атрактивна дестинация, намерила своето място и на Европейската карта.

Арутюнян уточни, че са предприети действия във връзка с изясняване статута на паметниците на културата, като в съгласувателна процедура от всички министерства, преди внасяне на Министерски съвет за Решение, крепостта „Кастра Мартис“ е прехвърлена за управление на община Кула.

Зам.-областният управител запозна присъстващите с внесено искане на Община Видин в МРРБ за предоставяне за безвъзмездно управление за срок от десет години на Музей „Кръстата казарма“, част от Крепостни стени на турско кале“, оформящи ров, „Крепостни стени на турско кале с Флорентин капия“, оформящи ров, „Пазар капия“ и част от крепостни стени от крепостта „Баба Вида“ до Телеграф капия“.

Това става възможно след проведена експертна среща с представители на Министерството на културата, проведена на 17 август миналата година в държавната администрация, на която бяха обсъдени конкретни мерки и действия, които институциите да предприемат, за да се промени обликът на историческото наследство на видинчани.

На заседанието на областния консултативен съвет по туризъм днес бе обсъдено участието на област Видин в Юбилейната Международна туристическа борса – „Ваканция и СПА Експо“, която ще се проведе в крепостСофия от 13 до 15 март.

Членовете на съвета разгледаха и организационни въпроси, свързани с изпълнявани и бъдещи проектни и инвестиционни намерения в сферата на туризма в общините Видин, Белоградчик, Димово и Кула.

Като част от дневния ред, участниците в Областния консултативен съвет по туризъм дискутираха и въпроса с предвидени паралелки в сферата на туризма в ПГТ „Михалаки Георгиев“ и ПГ „проф. д-р Асен Златаров“, които да залегнат в държавния план – прием.

В края на заседанието заместник областният управител Ани Арутюнян изрази надежда, че заложените цели в подобряване облика на общините през тази година ще допринесат за развитието на туризма и привличането на повече посетители във Видинска област.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments