Видин почете националния празник с поредица от тържества

0
132
Национален празник във Видин
Национален празник във Видин. Снимка: Областна администрация

Заместник областният управител Ани Арутюнян участва в тържествата по повод националния празник на България. Възпоменателните чествания за отбелязване на 146-тата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождението на страната ни от османско владичество започнаха със заупокойна молитва пред паметника на румънските воини в с. Иново.

По-късно, от музей „Конака“ към централния площад във Видин, където под звуците на националния химн бе издигнат българският трибагреник, потегли празнично шествие.

Ани Арутюнян се включи в официалната церемония и положи венец в памет на героите, загинали в боевете през Руско-турската освободителна война пред паметника на „Трети пехотен бдински полк“.

„С особена почит и преклонение, и днес 146 години по-късно, свеждаме глави пред героизма и саможертвата на безсмъртните ни национални герои, които с цената на живота си, достойно проляха кръвта си за Отечеството и извоюваха тъй-бленуваната свобода. Да бъдем горди с историята си! Да бъдем пример за родолюбие, да обичаме и тачим България! Да пазим заветите на предците ни, да отекнат те във времето навеки!“

По традиция празникът продължи с тематична историческа възстановка за Освобождението на Видин, с участието на членове и доброволци на Сдружение за съхраняване на националните традиции „Бдинци“.

С вход свободен са днес музейните обекти на Регионалния исторически музей във Видин.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments