Вежди Рашидов иска среща с Бойко Борисов, по повод лошото управление на музеите и галериите

0
490
Вежди Рашидов
Снимка: Facebook

Председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрани Вежди Рашидов иска среща с премиера Бойко Борисов. Това става по повод лошото управление на музеите и галериите от Министерството на културата, предаде „БНТ“.

Рашидов визира Червената къща, за която разбрал, че се дава под наем. Това определи като престъпление, минаващо всички граници. Той обясни, че мястото е негова кауза и духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е бил неговият дом и е необходимо да се превърне в къща-музей.

По думи на председателя вече много време културата е в малък колапс, защото за нея не достигат пари. Той взе отношение и по темата с хората на изкуството, които работят на свободна практика.

Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата – онази машина, заради която има културни институции.

По негови думи творците също имат нужда от средства и подкрепа, колкото всички останали. Няма обаче криза, която да ги спре да работят по призванието си. Рашидов изтъкна, че по време на войни, катаклизми и природни бедствия, са се създавали най-силните световни произведения.

Рашидов подчерта, че сферата трябва да се възстанови бавно, както всичко останало. В последно време пък композиторите ни, писателите, поетите, художниците са останали в сянка:

Министерството на културата говори за културата като Министерство на театрите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments