Венко Сабрутев от ПП относно високите цени на горивата: Регулаторът работи с широко затворени очи

0
33
Венко Сабрутев
Венко Сабрутев. Снимка: Скрийншот "NOVA"

Две временни комисии са били създадени вчера в Народното събрание, коментира депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев. Едната ше се занимава с разследване на доставките на суров петрол до „Лукойл Нефтохим Бургас“ и с въпроса защо е толкова висока цената на горивата. Втората комисия се е заела да установи всички възможни факти и обстоятелства, свързани с изграждането на „Южен поток“, „Балкански поток“ и с причината за забавянето на интерконектора с Гърция.

Пред „БНТ“ Сабрутев каза още, че продължилият между 4 и 5 часа дебат е бил „абсолютна загуба на време“ и вероятно тези комисии не биха могли да свършат работа. Причината е, че парламентът не е разследващ орган, не е прокуратура. 

Според народният представител НС е трябвало да смени навреме състава на регулатора, за да може той да започне да функционира правилно. На този етап не са осъществени никакви действия от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за регулиране пазара на горивата. Реално в нейните правомощия е да налага глоби в размер на 10 на 100 от годишния оборот.

Факт е, че регулаторът работи с „широко затворени очи“. Въпреки парадирането на ГЕРБ „с някакво левче, което се губело“, КЗК все пак се ръководи от тях. И никой не е подавал сигнал, нито се е самосезирала комисията.

Венко Сабрутев констатира, че през последните седмици Народното събрание реално не е функционирало, защото новото сформирано мнозинство от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“  не е влизало в зала. Следователно парламентарните комисии няма как да започнат работа, тъй като е липсвал кворум.

Депутатът намира предложението на ГЕРБ за таван на горивата от 2,70 лева за „поредната сензация“. Допускайки, че подобно нещо може да стане факт, то ще доведе до фалит на търговците и дефицит на горивата. Обяснението не е сложно за разбиране – няма как един търговец да купува за 3,30 бензин и да го продава за 2,70 лв. – правейки междувременно оперативни разходи. От друга страна покриването на 50 стотинки на литър от държавата означава страната да тегли огромни кредити.

Заради войната в Украйна, цената на синьото гориво на световните пазари е скочила с 3 до 4 пъти. Газовата връзка с Гърция ще успее да ни предостави възможност да ползваме пълния капацитет на азерския газ, който ще е в пъти по-нисък от този на „Газпром“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments