Великотърновската прокуратура с информация за разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица

0
1877
Куче
Агресивно куче. Снимка: Pixabay, Архив

Окръжна прокуратура-Велико Търново представи информация по досъдебното производство във връзка с намерена починала жена в Долна Оряховица, съобщиха от правното ведомство.

В хода на разследването за намерена вчера умъртвена 40-годишна жена в града, от събраните до момента доказателства е било установено, че смъртта на жената е настъпила от остра, обилна кръвозагуба от многобройни травми, причинени от пет кучета.

Задържан е бил мъж, привлечен в качеството на обвиняем. Това беше съобщено на брифинг от Илиан Благоев, говорител на Окръжна прокуратура-Велико Търново. На него присъства и наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова, която уточни, че това обстоятелство е наложило да се преквалифицира деянието от умишлено убийство на престъпление по чл. 325в от НК, предвиждащ наказание за всекиго под чиито грижи се намира гръбначно животно и което причини телесна повреда с последвала смърт на друго лице. Предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

Данните до момента сочат, че кучетата не са били безстопанствени и са отглеждани в частен имот, чийто собственик е в чужбина. Той е отглеждал в дълъг период от време десетина кучета. По време на отсъствието си от страната е оставил гледач да живее в имота, да го пази и да полага грижи за кучетата, като му е осигурявал пари за храна на животните.

Лицето, което е било натоварено да полага грижи за петте кучета и да предприема всички възможни мерки те да не представляват опасност за други хора и животни, не е изпълнило това задължение. Има данни, че животните редовно са били пускани да обикалят свободно по улиците на селото, каза още прокурор Харитонова.

Предвид събраните доказателства наблюдаващият прокурор е повдигнал обвинение срещу това лице за престъпление по чл. 325 в от НК. Извършителят е бил задържан за срок до 72 часа като прокуратурата е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Събрани са били данни за предходни случаи на нападение на хора от същите кучета. Назначени са експертизи.

Задълженията на хората, отглеждащи домашни любимци, са регламентирани в Закона за ветеринарномедицинската дейност, обърна внимание прокурор Благоев. Той съобщи, че Окръжна прокуратура-Велико Търново се е самосезирала по реда на административния надзор и е разпоредила проверка дали отговорните институции са изпълнили задълженията си съгласно Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинска дейност.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments