Великобритания укрепва военната си съвместимост с Швеция и Финландия преди приемането им в НАТО

0
15
Военни сили
Военни сили. Снимка: Pixabay

Британските военни сили взеха участие в учение заедно с шведските и финландските въоръжени сили. По този начин се укрепва допълнително оперативната съвместимост преди приемането на Швеция и Финландия в НАТО. Това съобщиха от Министерството на отбраната /МО/ на Великобритания.  

Учението се проведе в Рованиеми и Роваярви в Северна Финландия. То започна на 29 август и продължи до 2 септември. 

Държавният секретар по отбраната на Великобритания Бен Уолъс коментира:

„Докато в Европа има война, по-важно от всякога е да укрепим нашите международни партньорства. Ние приветстваме кандидатурата на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО и ще продължим да провеждане учения заедно, за да сме готови да посрещнем споделените предизвикателства пред сигурността.“

„Exercise Vigilant Knife“ е безценна възможност за въоръжените сили на Обединеното кралство да развиват своите умения и опит за водене на война в студено време, което им позволява да бъдат ефективни на бойното поле заедно с техните финландски и шведски колеги, посочиха още от МО на Обединеното кралство. 

Около 80 военнослужещи от британската армия взеха участие в учението, пътувайки от остров Сантахамина в южната част на Финландия, където те провеждат 3-месечно обучение като част от споразумение за сигурност между Обединеното кралство и Финландия.

Сформирани от над 2000 войници, международните сили практикуваха доставка и получаване на международна помощ, както и подобряване на тактическата и техническа оперативна съвместимост.

Като лека пехотна рота, британските военни осигуриха противотанкови, снайперистки и разузнавателни способности на учението. Те бяха включени както в нападателни, така и в отбранителни дейности, за да бъде тествана готовността на финландските и шведските сили.  

„Укрепването на нашите сили чрез международни учения е важна подготовка, ако трябва да се разположим заедно с нашите европейски партньори в бъдеще, което ни позволява да бъдем ефективни на бойното поле“, посочиха още от военното ведомство на Великобритания. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments