Великобритания ще забрани изцяло „Хизбула“ заради тероризъм

0
78
'Хизбула
Снимка: wikimedia commons

Великобритания ще забрани членството или подкрепата за политическото крило на „Хизбула“, съобщи министърът на вътрешните работи, като обвини ливанското ислямистко движение в дестабилизиране на Близкия изток.

„Вече не можем да правим разлика между вече забраненото военно крило и политическата партия“, каза Саджид Джавид цитиран от Би Би Си. „Поради това взех решението да забраня групата в нейната цялост.“

Правителството заяви, че организацията продължава да събира оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, докато подкрепата й за сирийския президент Башар ал-Асад удължава „конфликта и бруталните и насилствени репресии срещу сирийския народ“.

Този ход се случва на фона на натиск от страна на администрацията на Доналд Тръмп да изолира Иран, който подкрепя Хизбула. Миналата седмица САЩ изразиха загриженост за нарастващото влияние на групата върху правителството на Ливан.

През 2001 г. и 2008 г. извън закона бяха обявени поделението на „Хизбула“ за външна сигурност и военното крило, което фактически представлява паралелна армия в Ливан.

Групировката бе посочена от Израел като извършител по иранско нареждане на атентата на летището в Бургас през 2012 г., в която загинаха 7 и бяха ранени 35 души. Българското разследване продължава, няма официално потвърждение за участие на „Хизбула“, а само за „съпричастност“ на трима души с канадски и австралийски паспорти, живеещи на територията на Ливан.

„Хизбула“ е основана през 1982 г. от Революционната гвардия на ислямски Иран, за последен път води война с основния си враг Израел през 2006 г. и активно участва в бойните действия в Сирия на страната на Башар ал Асад. За няколко от израелските въздушни удари на сирийска територия се смята, че са срещу опити на Иран да снабди ливанската групировка с нови ракети и модерно оръжие.

„Време е и ЕС да последва този пример“, коментира Гилад Ердан, министър на вътрешните работи на Израел. „Всички, които наистина искат да се борят с тероризма, трябва да отхвърлят фалшивото разделение на „военно и политическо крило“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments