Възраждат емблематично столично училище

0
368
43 ОУ Христо Смирненски
Снимка: 43 ОУ Христо Смирненски

Мечтите се сбъдват, стига да го искаш. Следвайки този принцип кметът на столичния район „Илинден“ се е заел да сбъдне мечтата на хиляди софиянци, едно старо и разрушено училище отново да посрещне ученици. Става въпрос за известното в цяла София 43 ОУ „Христо Смирненски“.

През времето 110-годишната постройка на бул. „Сливница“ е била училище, военно окръжие, а от 2004 година е занемарена. Старата сграда е част от проекта за цялостна реконструкция и модернизация на 26 училища и детски градини, който се финансира по ОП „Региони в растеж“.

„Построена е в началото на XX век от македонската общност, която живее в тази част на София“, обясниха кметовете Йорданка Фандъкова и Иван Божилов по време на проверката на строително-монтажните дейности, предава „Стандарт“.

Проектантът, нает за възстановяването на сградата е арх. Димчо Тилев. Той обясни, че постройката е била в аварийно състояние, била е разграбена и е имало реална опасност да се самосрути. Любопитен факт е, че сградата е построена във време, когато не е бил измислен циментът и бетонът. Желанието на администрацията е сградата да се възстанови максимално до автентичния й вид. Арката над централния вход на сградата ще бъде възстановена изцяло, както и фасадата откъм бул. „Сливница“.

От община „Илинден“ ще поискат на сградата да бъде даден статут на паметник на културата. Реконструкцията и възстановяването й са на стойност 3.3 млн. лева. В нея ще има шест нови класни стаи, библиотека и физкултурен салон.

Повече от 100 години 43 ОУ „Христо Смирненски“ е едно проспериращо училище, добре известно с успехите на своите ученици. От 1908 г. до 1937 г. то функционира като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ с 6, 8, а по-късно и с 12 паралелки. През учебната 1927/28 г. в училището се открива една група полудневна детска градина, която в последствие се разраства в две. През 1937 г. 4-то класно училище се развива в пълно основно училище под името 22-ро софийско народно основно училище „Трайчо Китанчев“ с 11 паралелки начален курс и 6 паралелки среден курс. През септември 1951 г. училището е преименувано в „Христо Смирненски“. През 1955 г. е променен номера на училището и то вече е 43 ОУ „Христо Смирненски“. Основано през 1908 г. като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ и днес 43 ОУ продължава да е водещо основно училище, в което учат повече от 450 деца от 1-ви до 7-ми клас.

Училището има репутация на сериозно учебно заведение, което поставя акцент върху академичния напредък, творчеството и дисциплината. Възпитаници на 43 ОУ имат многобройни успехи в областта на науката, изкуството и спорта. Училището е ориентирано и към съвременните технологии. Двата компютърни кабинета дават възможност на учениците да възприемат света около себе си и да получават допълнителна информация чрез Интернет.

Учителите и учениците пазят и предават от поколение на поколение традициите на училището. Няма откриване на учебната година без водосвет. На 1 ноември – Денят на народните будители се освещават училищните знамена. Венците над входовете окичват училището всяка година на 24 май. И все пак, каквито и да са постиженията и наградите на училището, критерият за пълноценното му функциониране е реализацията на учениците.

В стаите на 43 ОУ „Христо Смирненски“ са направили първите си стъпки редица достойни хора, между които певицата Йорданка Христова, писателят и сценарист Станислав Стратиев, поетесата Евгения Гешева, писателят Румен Леонидов и много други.

43 ОУ „Христо Смирненски“ е базово училище за СУ „Свети Климент Охридски“. Студентите от специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ и „Начална училищна педагогика“ с възторг говорят за контактите си с учителите и учениците от училището. 43 ОУ е училище, което работи за съхраняването на българската култура и идентичност, като възпитава личности, които да бъдат достойни българи и граждани на Европа и Света.

Директорът на училището Сергей Богачев разказа, че първата сграда на училището е създадена през 1908 г. с даренията на родолюбиви българи. Така е останала и една от малкото запазени постройки на София, които дават облика на столицата наред с „Св. Александър Невски“, Народното събрание, Централна баня и Халите.

Очаква се на есен в първата сграда на училището прага да прекрачат десетки първокласници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments