„Възраждане“-Видин : Има съмнения, че хиляди пият отровна вода

2
2343
Вода
Вода. Снимка: Zdravko Vasilev, Фейсбук

Депутатът Вера Димитрова и общинският съветник Валери Сираков от ПП „Възраждане“ дадоха пресконференция във връзка със съмненията за вредна и канцерогенна вода, течаща от тръбопровод, свързващ четирите общини Белоградчик, Димово, Чупрене и Ружинци и непригодността ѝ за питейни нужди, за каквито се използва.

Вера Димитрова посочи, че за проблема са сигнализирали граждани, а тя в качеството си на народен представител, избран от 5-ти МИР-Видин е направила среща с управителя на ВиК-Видин, за да намери разрешение на казуса, както и е изискала информация от министъра на регионалното развитие и благоустройството. на Парламентарен контрол.

Като резултат от множеството проведени срещи и разговори Димитрова заяви, че решението на казуса е изграждането на нов тръбопровод, а проектът е на стойност около 20 милиона лева.

„Хората заслужават да пият прясна и чиста вода, но минавайки през етернитовите тръби, има основателни притеснения да се счита, че тя става негодна, защото е много вероятно да се отделят токсични химични елементи. Спешната подмяна трябва да се приеме много сериозно – трябва да се изготвят проекти по европейски стандарт, но не бива да има забавяне. Проблемът с водата във Видин е доста голям – когато главният водопровод стигне до резервоарите, там също няма пречиствателни станции и водопроводите е вероятно да засмукват кал, което допълнително влошава качеството на питейната вода“, заяви народният представител от „Възраждане“ Вера Димитрова.

Загубите на вода и разходите по тръбопровода водят и до допълнително увеличение на цените на водата, а на въпроса, откъде ще дойде финансирането на проекта, от „Възраждане“ посочиха възможността финансирането за изпълнението на проекта да се заложи от Министерството на финансите в бюджета за следващата година, тъй като става въпрос за най-важното нещо – човешкото здраве.

„Тези канцерогенни вещества, ако попаднат във водата – биха могли да доведат до ракови заболявания. Знаете, че в днешно време има бум на този тип заболявания и тези вещества се отлагат в тялото и после много трудно се изхвърлят от организма“, коментира още Димитрова.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Нико
Нико
1 месец по-рано

Дано това не е истина!

Славчо Георгиев
Славчо Георгиев
1 месец по-рано

Когато КАПУТИТЕ на Копейката говорят, истината винаги мълчи!