„Възраждане“ при президента: Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет

3
35
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство на Република България

Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет. Той би бил с консенсусен министър-председател начело. Категорично не бихме подкрепили правителство на малцинството„, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на консултациите при президента Румен Радев, предава „Фокус“.

По думите му ГЕРБ и ДПС са негласна коалиция от “сиамски близнаци„.

Правим стрес тест на българската политическа система, за да видим ще паднат ли маските. Борисов не е радостен, защото осъзнава голямата зависимост на ГЕРБ. Възможно е да има правителство в този парламент. 125 мандата са различни от тези на ДПС и ГЕРБ. Ако искаме да покажем, че може да има държава, която да не се управлява от Борисов и Пеевски, сега е моментът„, каза Костадинов.

Той допълни, че Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/ трябва да бъде свикан заради избора на нов патриарх и възможна „пълзяща украинизация„. Затова „Възраждане“ очаква отговор от държавния глава. На това Радев отвърна, че следи процесите в Българската православна църква и е направил официално запитване, като е получил отговор, че няма заплаха.

Ако има тежка, критичноважна външна заплаха, можем да свикаме КСНС, но към момента такава няма„, увери президентът.

От своя страна Радев заяви, че ниската избирателна активност е поставила на изпитание легитимността на вота.

Как виждате преодоляването на гражданската апатия? Как преценявате бъдещето пред 50-тото НС? От ГЕРБ-СДС заявиха, че ако няма съгласие за ясно изразено мнозинство, ще формират правителство на малцинството. Бихте ли подкрепили идеята и при какви условия и имате ли формула за излизане от нелеката политическата ситуация„, попита Радев.

Владислав Панев: Невъзможно е да се състави кабинет от всички партии без ГЕРБ и ДПС!

Абониране
Известие от
guest