Василев на срещи с турски и гръцки министри: Обсъдиха алтернативни енергоизточници

0
24
Среща в Министерството на финансите
Среща в Министерството на финансите. Снимка: МФ

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев посрещна официална турска делегация, предвождана от министъра на търговията на Република Турция Мехмет Муш. В срещата взеха участие Павел Тонев – директор на Агенция „Митници“, Ивайло Яйджиев – заместник-министър на финансите и Виолета Лорер – началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете, съобщиха от Министерството на финансите.

Сред основните теми на разговор бяха сътрудничеството в областта на митническото обслужване, възможностите за увеличаване капацитета на митническите пунктове, системата за транзитни документи на товарния транспорт, цените на енергийните ресурси и възможностите за използване на алтернативни маршрути за газови доставки.

Войната в Украйна промени географията на доставките на основни храни и суровини, което оказва натиск на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Турция: Капитан Андреево – Капъкуле и Лесово – Хамзабейли, през които минава основният трафик. Това налага осигуряване на условия за по-бързо преминаване през общите гранични пунктове чрез модернизиране и увеличаване на капацитета, за което се съгласиха и двете страни.

По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за развитие на железопътния транспорт, а така също и възможностите за взаимодействие по отношение на граничния контрол и борбата с контрабандата.

Вицепремиерът Асен Василев беше домакин и на среща с гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Константинос Караманлис

Българският министър на финансите е акцентирал върху участието на България в процедурата по концесия на пристанището в Александруполис. Той подчерта, че осигуряването на свързаността ще помогне на страната ни за подобряване на веригата на доставките и за по-широк достъп до алтернативни енергоизточници. Министър Караманлис също обяви, че включването на нашата държава в порта ще има ключова роля и ще осигури връзка „от море до море“ чрез свързването на Черно и Егейско море.

По време на срещата беше дискутирано и подобряването на транспортните връзки чрез изграждането на скоростни пътища и железопътни линии. Чрез тях ще се осигури свързаност между България, Гърция и Румъния. По този начин ще се увеличат възможностите за по-бързо придвижване на хора и товари и ще се подобрят връзките между страните в ЕС, съобщиха още от финансовото министерство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments