Васил Велев: Запасът ни от газохранилището в Чирен е за дни

0
43
Васил Велев
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Разполагаме със запас за 10 дни от газохранилището в Чирен, ако се поддържа същото потребление, заяви Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/. Той коментира пред „NOVA“:

Можем да живеем и без газ, но на каква цена? Смели, но безотговорни са изказванията, че можем да се справим без необходимите суровини, защото заплатите на работниците, които произвеждат стоките си, зависят от това.

За специалиста страната ни е в най-тежка ситуация с природния газ, защото 90% от него е внос от Русия. Той припомни, че договорът ни изтича в края на годината. По думите му е важно да има договорени количества газ и резервирани капацитети по маршрутите за предстоящия отоплителен сезон. Според него печалба имат тези, които продават на по-висока цена от пазарната и допълни:

КЕВР определя цена, при която препоръча ТЕЦ Марица Изток да е активен. Ако имаше повече предлагане и продажби на електроенергия, ТЕЦ-ът щеше да си подобри финансовия резултат, но те се отказаха, за да се вдигне цената и да печели някой друг. От октомври ударът за бизнеса от високите цени е сериозен. Декември вече имаше компенсиране по формула, с таван не повече от 30% от цената на борсата.“

От АИКБ предлагат пакет от четири мерки за справяне със сивата икономика. Според тях минималните работни заплати трябва да бъдат различни в зависимост от икономическите дейности. Велев е категоричен, че заради забраната за внос на стомана и стоманени изделия от Русия, редица предприятия могат и да не продължат работа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments