ВАС: Даниел Парушев има право да заема поста председател на НПСС

3
354
Даниел Парушев
Даниел Парушев. Снимка: Facebook

Даниел Парушев е избран легитимно за председател на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/. Това реши Върховният административен съд и тяхното решение е окончателно.

Първоинстанционният съд – Административният в София, беше взел решение, че Даниел Парушев няма право да заема поста председател на НПСС, защото той е бил посочен като представител на Студентския съвет на УНСС в момент, в който вече не е бил негов член. Парушев е бил член от 2017 до 2019 година и с това се е изчерпало неговото право. В същото време е бил посочен за представител от Студентския съвет в началото на 2020 година.

Тогава пред Искра.бг Парушев обяви, че няма никакво нарушение на закона и ще обжалва решението на Административния съд в София. Той потвърди, че не е бил член на Студентския съвет, когато е бил посочен за представител в НПСС през 2020 година и впоследствие избран за председател. Но същевременно обясни, че в правилника на националната организация и в Закона за висшето образование е записано, че представител може да бъде човек, който е посочен от Студентския съвет. И той е именно такъв. Затова и се е кандидатирал да оглави НПСС и в това няма никакво нарушение.

Тези негови изводи се споделят и от Върховния административен съд. В решението на магистратите се посочва, че към датата на цитираното заседание на Студентския съвет при УНСС Даниел Парушев е бил член за втора година. При тези данни трябва да се отговори на въпроса дали лицето, избрано за председател на НПСС, има формалните изисквания, предвидени в материалноправните норми.

Категоричният извод на съдиите е, че спрямо Парушев тези изисквания са налице. Така той не е избран за своя мандат в нарушение на Закона за висшето образование. Към момента на избирането си той е бил студент в УНСС и няма данни да е член на политическа партия или политическо движение.

Освен това магистратите посочват, че Административният съд в София е разгледал неотносими към настоящото производство въпроси, които касаят правомощията на Студентския съвет да избере свой представител в Общото събрание на НПСС и правото на Парушев да бъде член на Студентския съвет на УНСС. Така неправилно е обвързано това неговото право с правото му да бъде член на националния орган, който изразява общите интереси на студенти и докторанти и правото му да бъде избран за член на изпълнителния съвет или председател на НПСС.

Абониране
Известие от
guest
3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Милен
Милен
8 месеци по-рано

На Яна глупостта няма край. Не стига, че си отиде позорно от поста, ами и заведе дело, за да тормози това момче. Време беше някой да я сложи на мястото й.

Елена Николова
Елена Николова
8 месеци по-рано

Милен, не познавам Яна и не знам какъв е проблемът, но познавам Дани Парушев, защото заедно бяхме на обучение в Страсбург. Това момче бе най-подготвеното човече, което бях виждала. Желая му само успех.

Sunshine
Sunshine
7 месеци по-рано

Даниел е номер 1