Административният съд в София постанови, че председателят на НПСС не може да заема поста

3
1242
НПСС
НПСС. Снимка: Facebook

Административният съд в София-град излезе с решение, според което председателят на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ Даниел Парушев няма право да заема поста. Актът на магистратите е от 15 март и е публикуван на сайта на съда. За това ни сигнализира гражданин и читател на Искра.бг.

Даниел Парушев
Даниел Парушев. Снимка: Facebook

В решението се посочва, че съществено за изхода е делото е това, че Даниел Парушев е бил член на Студентския съвет на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ за втори мандат в периода 2017-2019 година. Той е бил избран за председател на НПСС на 8 февруари 2020 година. Но към датата на избирането му за лидер на Националното представителство на студентските съвети той не е имал правото да бъде член на Студентския съвет на УНСС. Причината е, че допустимият му двукратен мандат е изчерпан с изтичането на 2019 година.

„Рисковете и опасностите за доброто функциониране на органите, призвани да защитават общите интереси на обучаващите се студенти, които произтичат от прекомерно дългото изпълняване на ръководна дейност от едно и също физическо лице са предотвратени от законодателя именно с установяването на мандатност. Мандатността и ротацията във властта са в основата на демократичното устройство на държавата и на всеки един орган като носител на власт, какъвто е и председателят на НПСС“, се посочва в решението на Софийския административен съд.

Магистратите подчертават, че като няма право да бъде член на Студентски съвет, той няма право да бъде член и на Националното представителство на студентските съвети. Причината е, че според член 73а от Закона за висшето образование НПСС се състои именно от Студентските съвети на всички висши училища в България.

„Нито Правилникът на НПСС, нито ЗВО допуска за председател на НПСС да бъде избрано физическо лице, което към момента на избора му няма право да бъде член на СС на съответното висше училище“, се посочва още в решението на съда.

Искра.бг успя да се свърже с Даниел Парушев, за да разбере неговата позиция за постановлението на Софийския административен съд. Той беше категоричен, че ще се възползва от правото си да обжалва пред Върховния административен съд, защото според него това решение не е правилно. Парушев обясни, че той не е бил член на Студентския съвет, когато е бил посочен за представител в НПСС.

„В Правилника и на националната организация, и в Закона за висшето образование, е записано, че човек може да бъде представител, посочен от Студентския съвет. Именно аз съм бил посочен от Студентския съвет и реално погледнато затова съм се кандидатирал. Затова няма никакво нарушение и считам, че тези направени правни изводи не са правилни. Аз съм бил от 2018 до 2020 година в Изпълнителния съвет на НПСС, така че отговарям на всички изисквания да бъда в момента председател“, каза той.

Освен това е бил две години в Студентския съвет на УНСС, така че според него има пълното право да заема поста председател на Националното представителство на студентските съвети.

Парушев заяви още, че в посочените от съда години от 2017 до 2019 година той не е бил член на Студентския съвет на УНСС, както се твърди в решението.

Даниел Парушев е бил и кандидат за кмет на район „Студентски“ на местните избори през 2015 година.

Билборд
Билборд. Снимка: Facebook

Той публично е присъствал и в компанията на много влиятелни личности в страната. Тук възниква същественият въпрос дали това е оказало влияние за неговото професионално израстване?

Любен Дилов-син, Бойко Борисов - министър-председател, Румен Христов, доц. Драгомир Стефанов, д-р Даниел Парушев
Любен Дилов-син, Бойко Борисов – министър-председател, Румен Христов, доц. Драгомир Стефанов, д-р Даниел Парушев. Снимка: ПП ГЕРБ
Даниел Парушев и Мария Габриел
Даниел Парушев и Мария Габриел. Снимка: Facebook

Във връзка с решението на съда към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев ще бъдат отправени поредица от въпроси от граждани, които искат да знаят защо на НПСС са били отпускани средства и през 2020, и през 2021 година, след като е течало дело в Административния съд и кой ще отговаря за начина, по който те са разходени.

Абониране
Известие от
guest
3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Николай Копринков
Николай Копринков
1 година по-рано

Поредната пунта мара. Празни приказки.

Никита
Никита
1 година по-рано

Навсякъде като дойдат избори и почват битките

Ивайло Мантаров
Ивайло Мантаров
1 година по-рано

и каква е тази глупост, ако не си член комсомола нямаш право да сдружението на студентките съвети. Нека всички студенти имат право, защо да се ограничават правата на студентите. Момчето са го избрали въпреки комсомолските организации.Браво на него.