Варна работи по зелената трансформация с подкрепата на Европейската банка

0
23
Варна
Варна. Снимка: Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев и заместник-кметовете с ресори финанси и бюджет Христо Рафаилов и общинска собственост Диан Иванов, проведоха първа работна среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Целта на срещата беше да се обсъдят възможностите за финансиране на общински проекти, насочени към подобряване на екологичната устойчивост на града.

Община Варна
Община Варна. Снимка: Община Варна

На срещата присъстваха Венера Влад, помощник-директор, отговарящ за инфраструктурните проекти на банката в Румъния и България, както и Светломир Манолов и Николай Димитров – отговарящи за сектор инфраструктура от българска страна. Те запознаха ръководството на община Варна с възможностите за финансиране от ЕБВР и с обхвата и изискванията на Плана за действие за зелен град /ПДЗГ/. По този план банката работи в 60 града в света, като в България включените градове са само София и Варна.

По време на срещата бяха начертани основните насоки за справяне с предизвикателствата пред Варна. Сред обсъжданите теми бяха подобряване на публичните услуги като сметосъбиране и обществен транспорт, повишаване на енергийната ефективност на сградите и модернизиране на уличното осветление. Представителите на ЕБВР изразиха готовност за пълно съдействие при изготвянето на проектите, кандидатстващи за финансиране, както и на тръжната документация по тяхното реализиране.

Плановете за действие за зелени градове на ЕБВР са насочени към подпомагане на населени места с различни размери и брой население да се справят с екологичните предизвикателства и да се адаптират към изменението на климата. Те целят изграждането на по-добра и по-устойчива среда за жителите посредством екологични инвестиции и политики. ЕБВР осигурява финансирането на тези планове, а местните общини ги изпълняват.

Варна е част от програмата на ЕБВР за зелени градове от 2018 г. В разработения „План за действие за зелен град“ са заложени действия за преодоляване на ключови екологични предизвикателства. В рамките на ПДЗГ са идентифицирани 22 приоритетни екологични предизвикателства, сред които са липса на канализационна инфраструктура и отводнителна система в части от общината, остарели или с недостатъчен капацитет пречиствателни станции за отпадъчни води, масово използване на частни превозни средства, застаряващ автопарк и незадоволителни енергийни характеристики на сградите.

Ремонтни дейности оставят части от Варна и Провадия без ток: Кога и за колко време

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments