Въпреки очаквания ръст на заплатите: Огромен недостиг на медицински сестри в яслите и детските градини

7
5080
Детска градина
Детска градина. Снимка: Pixabay

Проблемите в яслите и детските градини остават почти същите, въпреки предвиденото увеличение на заплатите на медицинските сестри, работещи в сектора. В голяма част от детските институции медицинската сестра е една, а същевременно децата са разпределени в до 3-4 групи.

Отговорността е голяма, а изискванията са много. Изключително ниска е мотивацията на медицинските работници да работят в детски заведения и това е сред главните причини този вид служители да не достигат.

В яслите, където са деца до 3 години, грижи трябва да полагат медицински сестри, напомни председателят на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ Росица Палешникова пред „БНР“. По думите й въпреки обещания ръст в София, преговорите продължавали.

„Преминаха в една по-добра насока, с цел да могат да се привлекат по-млади кадри в тази сфера, тъй като сега медицинските специалисти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в училища са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма как да не бъде така, при положение, че основната заплата им е 1350 лева. Сега нещата тръгнаха в добра посока, да се направи нещо за младите кадри“, ясни Палешникова, добавяйки, че следващата среща е утре и се надява скоро да бъде подписан колективния трудов договор.

Повече от 30 000 медицинските сестри не достигат в цялата страна. Палешникова разкри, че от здравното министерство са им дали справка за възнагражденията през декември 2023 г. По думите й от 200 лечебни заведения има около 6, в които лекарските заплати са над 2000 лева. Същият бил и броят на медицинските сестри и акушерките със заплати около 1400 лева. Според нея няма никаква политика за кадрите, работещи в здравеопазването

Абониране
Известие от
guest

7 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ани
Ани
1 месец по-рано

Ами в спешното да не е повече. Стреса е троен

Марияна
Марияна
1 месец по-рано

Нощния труд в спешните центрове и отделения е ужасно ниско обиден

Luci Yosifova.
Luci Yosifova.
1 месец по-рано

От толкова добри управляващи,ще закрием здравеопазването накрая.Фактите това показват.Никой не го интересува а всички търсят здравна помощ.

Анонимен
Анонимен
1 месец по-рано

Аз бих добавила, че детегледачките в яслите също трябва да им се вдигнат заплатите за труда, които полагат за децата. Защото те изпълняват повече работа и са неотлъчно до медецинските сестри.

"Величие"
"Величие"
1 месец по-рано

Последната надежда е в полковника! Така като гледам няма друг който да оправи нещата.

Диана
Диана
1 месец по-рано

Във яслите за децата се грижат идетегледачки демек (лелички)сестрите само гледат отсрани децата лелите са тез който ги гледат знаете ли техните заплати какви са(минимална заплата)и освен това те се грижат и за хигиената ,храненето,смяната на памперси и др.СЕСТРИТЕ НЕ УЧАСТВАТ В ТЕЗИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
СТИГАТ ИМ 1350ЛВ.+СТАЖ ПРИСЛУЖЕНО ВРЕМЕ 1600ЛВ .КАКВО ИСКАТ ОЩЕ.ПИША ВИ ИСТИНАТА РАБОТЯ В ДГ. С ЯСЛЕНИ ГРУПИ.

Весела
Весела
1 месец по-рано
Reply to  Диана

А работите ли в университетка болница като сестра д 1200лв заплата?
Да , децата са най- ценното което имаме!
Съгласна съм и за по- високи заплати на детегледачките-лелички , но нека спрат да увеличават заплатите на учителите , защото нашите деца вече излизат НЕГРАМОТНИ от Училище!Казвам го от опит , следвайки развитието на моите и ня техните деца!