ВАП изиска министър Димитров да направи незабавна проверка на Рилските езера

0
116
Седемте рилски езера
Снимка: Милена Костадинова, Facebook

Върховната администратвна прокуратура (ВАП) е възложила на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за това каква е причината в Национален парк „Рила“ да е имало тежка строителна техника.

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера в Национален парк „Рила“, за което ви бяхме съобщили от Искра.бг във вторник. Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото „Бъбрека“, са незаконосъобразни. По този повод ОП – Кюстендил е възложила проверка на Областна дирекция на МВР, за което Върховна административна прокуратура е информирана.

Предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите обществени отношения, свързани с опазване на природата, националното и общочовешко богатство и достояние, и като специална форма на опазване, способстващи за развитието на културата и науката, и за благополучието на обществото, ВАП намира за необходимо извършването на проверка, която е от компетентността на МОСВ. При нея следва да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк „Рила“.

За предприетите мерки и резултатите от тях ВАП следвало да бъде уведомена незабавно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments