„Вълкът от София“ е управлявал мрежата за онлайн измами

0
479
Скрийншот Fintelegram.news
Скрийншот Fintelegram.news

Израелският гражданин Гал Барак, известен с прозвището си „Вълкът от София“, е бил основното лице в международната група за киберпрестъпления, която беше разбита при съвместна акция на австрийските, българските и чешките разследващи органи.

Барак е бил арестуван в София и чака екстрадиция във Виена, се твърди в публикация на разследващия сайт Fintelegram.news.

Групата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути и бинарни опции. При тях има два варианта – например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, се получава печалба от 75 долара. Ако обаче цената падне, парите се губят. Жертвите на групата винаги губели. Така организираната престъпна група е заработила около 100 млн. евро, твърдят австрийските власти.

Разследващия сайт Fintelegram.news описва как Барак е работил от София.

„Израелецът Гал Барак управлява Европейския клон на организацията за кибер престъпления с главен щаб в София. България е страна членка на ЕС, следователно български компании могат да оперират на територията на останалите държави в ЕС, чрез паспортизирането на европейски регулации.

Чрез близката си приятелка и доверено лице – Марина Андреева, която се предполага, че е и главен финансов директор в неговата мрежа, Барак се разпорежда с обширна мрежа от компании и хора.

Дейността на Гал Барак в бинарните опции се разраства неимоверно. Чрез множество сайтове за бинарни опции, като SafeMarkets и OptionstarsGlobal, той е измамил хиляди инвеститори в ЕС.

Според информацията на Fintelegram, повече от 100 000 инвеститора са били измамени и са загубили над 200 млн долара.“

Според изданието на още по-високо ниво в организацията е израелецът Гери Шалон. Той е излежавал присъда за киберпрестъпления в САЩ, а днес е на свобода.

„24 часа“ съобщи, че групата на Барак използвала два колцентъра в София, в които работели над 300 души. Единият е бил на бул. „Цариградско шосе“ 40, а другият на ул. „Черковна“ 38 В. В тях е била и инфраструктурата за поддържането на сайтовете, използвани за измамата.

От двата офиса служителите са се обаждали на европейци и ги подканяли да инвестират. Обещавали големи печалби, а когато човек опитвал да изтегли парите, му казвали, че заради рязка промяна в стойността на криптовалутата е загубил всичко.

„Биволъ“: Парите са прани през „Инвестбанк“

Разследващият сайт „Биволъ“ твърди, че международните финансови измамници са прали милионите крадени евро през българската „Инвестбанк“.

Изданието идентифицира заподозрените като израелеца Гай (според австрийската транскрипция Гал) Барак и германеца Уве Ленхоф, които са обвинени, че са откраднали над 100 милиона евро, заблуждавайки граждани да ги инвестират във фалшиви фирми чрез измамни сайтове за търговия в интернет.

Гай Барак е бил освободен и очаква екстрадиция в Австрия под домашен арест и може да заличава следите от дейността си, пише „Биволъ“.

Заподозрените измамници са имали сметки на името на офшорни фирми и фирми – пощенски кутии в базираната в София „Инвестбанк“, посочва изданието.

Заподозрените са привличали пари в измамната схема, обещавайки висока възвръщаемост, и са прекъсвали връзката с жертвите си веднага след като са успявали да ги убедят да преведат голяма сума пари, пише „Биволъ“.

Сайтът помества и снимка на българския премиер Бойко Борисов с двама мъже, назовани като Гал Барак и главния равин на евреите в България Йосиф Саламон.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments