Мрежа за онлайн измами за 100 млн. евро е действала в България

0
87
Биткойн, криптовалута. Снимка: wikimedia commons
Биткойн. Снимка: Wikimedia Commons

Австрийските власти разбиха мащабна престъпна мрежа за онлайн измами с криптовалути и финансови продукти в размер на 100 млн. евро. По същия случай в България е задържан израелски гражданин, който е основният заподозрян. Все още се изяснява колко са големи щетите у нас, предаде БНТ. България е съдействала на австрийските служби.

Бюрото за финансови разследвания на Федералната криминална служба в Австрия работи по случая от септември 2017 г. Те са по следите на международна групировка, набирала жертвите си чрез социалните мрежи, обаждания от нарочно създадени телефонни центрове и масови мейли.

Вложители са подмамвани, че при превод на пари за тях не възникват никакви рискове и дори от определена сума нагоре ще ползват инвестиционна застраховка за евентуална загуба на капитала. След първите преводи веднага се увеличава обема на виртуалното депо от средства, базирано на платформата.

Вложителите са съветвани или да не пристъпват към изплащане, или пред тях се инсценира абсолютна загуба, която води към нови преводи, за да се изравни загубата. Клиентите не са знаели, че в този момент средствата им вече са били в оборот за пране на пари чрез несъществуващи фирми.

Европейското разследване се е провело между 28 януари и 1 февруари в София. Иззети са няколко терабайта с данни, фирмени документи и парична сума в шест-цифрен размер. Претърсени били помещенията на 21 фирми, както и четири частни адреса. 14 банкови сметки са били запорирани и е задържан главният заподозрян. Предстои той да бъде екстрадиран в Австрия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments