Ваксина срещу COVID-19: Австралия се договаря с „AstraZeneca“ и Оксфорд

0
212
Австралия
Снимка от Pixabay

Австралия обяви, че е осигурила достъп до обещаваща ваксина срещу COVID-19 и ще може да предложи безплатни дози за цялото си население, състоящо се от 25 милиона души. Ваксината се разработва съвместно от фармацевтичната компания „AstraZeneca“ и Оксфордския университет. Ако клиничните изпитания се окажат успешни, споразумението с „AstraZeneca“ ще осигури навременен достъп до медикамента за всеки австралийски гражданин, заяви премиерът Скот Морисън. Морисън добави, че вероятно ваксинациите ще бъдат задължителни, пише „BBC“.

До момента Австралия е регистрирала 450 смъртни случая, причинени от COVID-19, повечето от които са в щата Виктория. В страната все още има над 7000 активни случая, но броят на новозаразените пациенти е намалял през последната седмица.

План за производство на продукта в Австралия

Ваксината, която се разработва от „AstraZeneca“ и Оксфордския университет, е един от петте обещаващи продукта, които са в напреднал етап на клинични изпитания, като много страни се стремят да осигурят доставки за собственото си население.

Цената за доставка на ваксината за цялото население все още не е определена. Неотдавна Австралия подписа друго споразумение на стойност 25 милиона долара с „Becton Dickinson“, американска фармацевтична компания, за доставка на 100 милиона игли и спринцовки.

Споразумението с „AstraZeneca“ е първото споразумение за предоставяне на подобна ваксина в Австралия. Морисън заяви, че  ако клиничните тестове се окажат успешни, той се надява ваксината да бъде налична в началото на следващата година. Производството на нужните дози ще отнеме още няколко месеца.

Ваксинирането ще бъде ли задължително?

Морисън заяви, че очаква успешната ваксина да бъде задължителна, което да бъде определено по всички възможни начини, въпреки че правителството му все още е в процес на дискусии в областта на своята здравна политика.

Винаги има изключения за задължително ваксиниране по медицински причини, но това трябва да бъде единственото основание.“, каза той пред радио „3AW“. „Говорим за пандемия, която е сринала световната икономика и до момента е причинила смъртта на хиляди хора по целия свят, включително 430 австралийци тук.“, добави премиерът.

Страната ще си постави за цел да ваксинира 95% от населението, каза още Морисън.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments