„Вагнер“ се противопостави на Путин и сега Пригожин може да е мъртъв

0
47
Евгений Пригожин
Евгений Пригожин. Снимка: Правителство на Руската федерация, Wikimedia Commons

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на „Вагнер“ започнаха въстанието си точно преди 2 месеца, руският президент Владимир Путин изрази чувствата си повече от ясно. Той нарече действията „предателство“ и „нож в гърба“ на Русия. Държавният глава обеща, че извършителите ще бъдат наказани. Липсата на последствия породи недоверие в Русия. Това, се случи, когато беше сключена сделка между Пригожин и Кремъл за прекратяване на бунта, когато всички обвинения срещу основателя на „Вагнер“ и неговите бойци бяха свалени, въпреки факта, че руските военни бяха убити по време на мрачното, но кратко въстание. На фона на случващото се Путин изглеждаше слаб, предава „BBC“.

Анализирайки договорения компромис /прекратяване на бунта в замяна на имунитет от съдебно преследване/ един руски вестник написа:

„Този ​​вид компромис обикновено се прави с политически опоненти. Никога с престъпници и терористи. Това означава ли, че сега трябва да гледаме на г-н Пригожин като на политическа фигура?“

Изведнъж нещата изглеждат доста по-различно. Точно два месеца след бунта Пригожин се смята за мъртъв, след като частният му самолет се разби и експлодира в поле. Командирът на „Вагнер“ Дмитрий Уткин е бил на същия самолет.

Руският елит ще пролее малко сълзи след съобщенията за кончината на Пригожин. Това важи и за руското военно ръководство, което той публично и гласно осъди и поиска да бъде уволнено. Шефът на „Вагнер“ обяви, че така наречения „Марш на справедливостта“ /неговият евфемизъм за въстанието/ не е бил насочен към Кремъл, а към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В действителност бунтът на „Вагнер“ беше пряко предизвикателство към авторитета на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин посочи, че руската държава е финансирала „Вагнер“, като очевидно парите не са купили лоялност.

Ако това е акт на отмъщение от страна на властимащите, това изпраща 2 ясни послания към лоялните на Пригожин и към всеки друг в Русия, който може би е обмислял въоръжена съпротива:

  • не опитвай;
  • вижте какво се случва с тези, които опитват.

Това означава, че президентът Путин може да излезе от тези драматични събития по-силен във вътрешен план. Но какво ще стане, ако Пригожин се превърне в мъченик? Какво ще стане, ако онези, които са му се заклели във вярност – и които са добре обучени бойци – призоват за отмъщение? Каналът в Telegram Grey Zone, свързан с „Вагнер“, обвини „руските предатели“ за смъртта на Пригожин. В него не се уточнява кои са тези предатели и какъв ще бъде отговорът на „Вагнер“.

Ако самолетната катастрофа е била нечестна игра, това няма да изненада мнозина в Русия. Още от бунта има спекулации за съдбата на Пригожин и дали действията му наистина ще бъдат простени. Самият той е трябвало да има своите опасения. И въпреки това през изминалите седмици, докато летеше с частния си самолет, очевидно не гледаше на пътуването по въздух като на опасност. Може би е вярвал, че е твърде могъща, твърде решаваща фигура в днешна Русия, за да бъде отстранен?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments