Франция се обърна срещу Германия заради „Северен поток“ 2

0
134
Северен поток. Снимка: Архив
Северен поток. Снимка: Архив

Франция планира да подкрепи предложението на ЕС за регулиране на руския газопровод „Северен поток 2“, заяви външното министерство на страната в четвъртък, което потенциално заплашва завършването на газопровода и ще нанесе удар на Германия, която се опитва да получи подкрепа за проекта.

Европейската комисия за регулиране на газопроводите иска да разшири прилагането на правилата за вътрешния енергиен пазар и над морските газопроводи преди завършването на строителството им, което ще има влияние и върху използването на новата газова връзка под Балтийско море от Русия до Германия, предаде „Ройтерс“.

В сегашния си вид „Северен поток 2“, изцяло собственост на руската държавна енергийна компания „Газпром“, няма да отговаря на по-строгите нови правила, предвидени за нови инфраструктурни проекти.

Дипломатически източници заявиха по-рано, че Германия е оказала натиск върху други европейски столици, за да блокира новата директива.

Франция възнамерява да подкрепи приемането на тази директива. Продължава работата с нашите партньори, по-специално с Германия, относно възможни промени в текста”, каза на брифинг говорителката на френското външно министерство Агнес фон дер Мул.

Става дума за Газовата директива на Европейската комисия (2009/73/EC), пряко засягаща „Северен поток 2“ без да го споменава изрично, която бе представена в Брюксел през ноември 2017 г. и все още се спори по нея. Предложените поправки в нея предвиждат принципите за регулиране на европейския газов пазар да се разпространят и върху морските газопроводи. В частност това означава и разделяне функциите на пренасящата компания от доставчика на газ, както и допускане до тръбата на трети компании за транзит на техен газ.

Германия втора година работи за събиране на подкрепа за позицията си, че директивата не се отнася до този проект. Русия не иска това да става, защото „Газпром“ изцяло проектира, финансира и изгражда газопровода през Балтийско море, а ще се окаже принудена да допусне други до мощностите му.

Гласуване ще има в петък в Брюксел и ако тогава френският представител официално потвърди с вота си тази позиция, това ще е неприятен удар по основен партньор като Германия и може да доведе до спиране на строежа на газопровода малко преди приключването му, коментират световните медии.

Всяко забавяне в изграждането на газопровода би създало несигурност за партньорите на „Газпром“ – германската Uniper и звеното на BASF – Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

ЕС е разделен в подкрепата си за проекта. Източноевропейските, скандинавските и балтийските страни разглеждат тръбопровода от 1225 километра като инструмент за държането на ЕС като заложник на Москва, докато тези в Северна Европа, особено Германия, дават приоритет на икономическите ползи.

Противниците на тръбопровода се тревожат, че построяването му ще доведе до по-слаба подкрепа за Украйна ще доведе до загуби за Киев от таксите за транзит на газ по традиционния маршрут за руските доставки, които задоволяват повече от една трета от нуждите на ЕС от газ.

Посланиците на САЩ в Германия, Дания и Европейския съюз призоваха членовете на ЕС да гласуват против тръбопровода.

Прекратяването на проекта ще изпрати ясен сигнал, че Москва не може да остане ненаказана заради агресията си срещу съседните държави, както и намесата й в нашите демокрации„, пишат те в съвместна публикация в „Дойче веле“ в четвъртък.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че „Северен поток 2“ няма да направи Германия зависима от Русия за газовите си доставки, и че Украйна трябва да остане транзитна страна.

От неофициално изразени позиции може да се предполага, че в подкрепа на Берлин ще гласуват също Холандия, Белгия, Австрия, Гърция и Кипър. Много важно е какво ще изберат Италия и Испания заради голямата тежест, която имат при формиране в петък на броя на гласовете в работната група към Съвета на ЕС.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments