В туристическия бранш липсват обучени и мотивирани кадри

0
57
Ресторант
Ресторант

Туристическият сектор от години изпитва затруднения с намирането на добре обучени и мотивирани кадри. Кризата, която беше предизвикана от COVID-19, се задълбочава и това притеснява хората от този сектор. Тези проблеми бяха обсъдени на дискусия между Варненската туристическа камара и от Икономическия университет във Варна. Председателят на Варненската туристическа камара и модераторът на дискусията Илин Димитров коментира пред „БНР“:

Туризмът осигурява 12% от работещите, като заетите са над 364 хиляди души. При средна работна заплата за страната около 1468 лева през декември 2019 година, а за сектор „Туризъм“ е била 906 лева“.

Управителят на хотел Владислав Великов обясни, че липсата на доверие към бранша се е задълбочило заради пандемията от COVID-19. Той посочи, че много качествени хора са се преориентирали към други индустрии. По думите му основните канали за набиране на персонал не работят добре, а за учениците и студенти практиката е недостатъчна и има разминаване между бизнеса и учебните заведения. Учителката от Гимназията по туризъм във Варна Ваня Емилова сподели:

Няма как през времето, когато няма активен сезон, да се изучава практиката. Малко са фирмите, които подават ръка в тази насока. Би било добре повече работодатели да поемат такава инициатива, защото е печеливша“.

Емилова разясни, че училищата нямат възможност да се оборудват с най-високите технологии. Според учителката местата за практика са малко, но те са добра възможност за трупане на опит и започване на работа. За работодателите също им е трудно при подбора, защото има затруднения при наемането на ученици под 16 и 18 години. Те допълват:

Учениците са различни. От тях има много мотивирани, но има и такива, които не проявяват никакъв интерес“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments