В Търговище ще бъде представен филмът „Битката за Мисионис“

0
189
Мисионис. Снимка: БТС
Мисионис. Снимка: БТС

В петък (8 февруари) от 18 ч. в Търговище ще се състои премиерата на филма “Битката за Мисионис“, предаде БНР. Във филма участват актрисите Янина Станчева и Мирела Йорданова. Режисьор е Кольо Колев, който има дългогодишен опит във въздушната фотография.

„Ще се опитаме да представим съдбата на двама представители на две враждуващи нации в търсене на брод и спасение за народа си. Историята е история и тя крие в себе си множество сюжети и множество поуки. Историята трябва да се знае, за да не се повтарят грешките от миналото“, казва Колев.

Филмът ще участва в международни фестивали на късометражното кино в Канада и САЩ.

Мисионис е древен град, разположен на 7 километра от град Търговище, в Преславската планина. Той е част от Стоте национални туристически обекта.

През 12 – 14 век, на хълма Крумово кале/Мисионис се е издигала мощна крепост, откритите в нея изобилни находки свидетелстват, че крепостта е била богат град и важно звено на източните подстъпи към тогавашната столица Търновград. В края на 14 век укреплението е превзето от турците след тежка обсада, като направените на съвсем плитко християнски погребения разказват картинно за жестоката битка. Крепостта е опожарена и никога повече не се възражда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments