В Плевен се открива изложба по повод 141 години от Освобождението

0
60
Плевен, кметство. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

В Плевен откриват изложба под наслов “141 г. от Освобождението на България. Възпоменателни знаци за Освобождението”. В къща-музей „Цар Освободител Александър II” ще бъдат показани уникални награди и отличия на опълченци от този край, предаде БНР.

“Изложбата се реализира по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение”. Ще могат да се видят експонати от фонда на Регионалния военно-исторически музей, които не са включени в постоянните експозиции. Фокусът на изложбата е българското опълчение. Особен интерес представляват лични вещи, снимки и документи на изявени дейци от този период на българската история, които се съхраняват във фондовете на музеите в страната.

„Това, което ние представяме, са ордени, медали, възпоменателни знаци. Над 20 са експонатите и те са на опълченци от Плевен, Плевенския край, или на такива, които след Освобождението свързват живота си с нашия роден край. Безспорният акцент в изложбата е адрес, отправен от българските опълченци към ген. Столетов, който е командир на българското опълчение“, разказа Галин Димитров, специалист в музея.

Изложбата се открива днес в 11 ч. и може да се види до 27 март с безплатен обход за посещение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments