В община Аксаково е обявено бедствено положение, а това в община Девня е частично

1
249
Сняг в Аксаково
Сняг в Аксаково. Снимка: Красимир Кръстев,БТА

Община Девня е обявила частично бедствено положение. Това става ясно от информация, постъпила при оперативния дежурен в Областната администрация във Варна. Оттам информират, че утрешният ден ще е неучебен за учениците в общината.

Причината за решението на местната власт е множеството паднали електропреносни стълбове, селища останали без ток, десетки паднали дървета и клони, които препятстват движението по пътищата в региона.

Същевременно стана ясно, че със заповед на кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов, от 13:00 часа днес е обявено бедствено положение на територията на цялата община. В заповедта са посочени и аргументите за решението, а именно:

„Изключително усложнената метеорологична обстановка, бурният вятър, снеговалежът и снегонавяванията, ниските температури и обледяванията на територията на община Аксаково са причинили прекъсване на транспортния достъп до населените места. Образуваните снежни преспи по пътищата и улиците препятстват проходимостта на обществения транспорт. Голяма част от основните пътища от републиканската пътна мрежа, свързващи общината са затворени за движение.“

Вследствие на ураганния вятър е прекъснато електроснабдяването и водоподаването в редица населени места от територията на община Аксаково, а обилните снеговалежи сериозно затрудняват почистването на пътищата.

С оглед предприемането на мерки за овладяването на бедствието и провеждане на спасителни и неотложно-аварийно възстановителни работи, както и за запазване здравето и живота на жителите, и предотвратяване на вреди върху тяхното имущество се налага обявяването на бедствено положение на територията на общината.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] време на щаба стана ясно, че на територията на община Аксаково, в хотел има 25 души, които са блокирани там заради снежните преспи. […]