В Карловско: Събарят къщи на цигани – те искат да ги узаконят

1
995
Патрулен автомобил, Полиция
Снимка: Архив

82-ма цигани от карловското село Розино, които са собственици на незаконни къщи, внасят искане за узаконяване на постройките им. Поводът е известие от община Карлово, в което ги уведомяват, че на основание на писмо на директора на Областната дирекция на полицията, жилищата им трябва да бъдат съборени, предаде „Марица“.

Това са една част от мерките на служителите на реда, които са насочили силите си срещу ромските войни, които се водят години наред в населеното място.

Срокът за събарянето е едномесечен и вече тече. Засегнатите страни и още 500 души правят подписка, за да попречат това да се случи. Искат да запазят имотите си.

В писмото към подписката се обяснява, че сградите в списъка за събаряне са основно по улиците „Слатинска“ и „Дерменка“. Намират се на земеделска земя, а хората, които ги обитават не са свързани с войните между клановете.

Здравният медиатор на Розино Румен Караджов заяви, че циганите държат да са лоялни, искат да плащат данъците си за недвижимо имущество, както и такса „смет“.

Караджов обясни и друго – в учебното заведение на населеното място учат 380 деца. 300 от общия брой са ромчета. Една част от тях ще остане без покрив над главата си, ако събарянето стане факт.

Настояват къщите да се узаконят. Ако не ще предприемат мирен протест. Не смятат да нарушават обществения ред, но държат исканията им да бъдат чути. Вярват също, че решение може да се намери.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Минувач
Минувач
3 години по-рано

Цигански номера…Ако са искали да са законни постройките им,защо не са го направили още преди да почнат строежа?!Ако мине номерът,това е сега…