В Дунавци отпразнуваха Трифон Зарезан

1
806
Чествания в Дунавци
Чествания в Дунавци. Снимка: Община Видин

Във видинския град Дунавци отпразнуваха Трифон Зарезан. Организатор на събитието е местното читалище „Феникс-2020“, с председател Димчо Скорчев, който е и кмет на населеното място. Традиционно шествието под звуците на духова музика тръгна от площада и се отправи към дома на Милчо Димитров, където бе пресъздаден обичаят „зарязване“.

Гости на празника са били председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков, заместник-кметът на Община Видин Светослав Скорчев и секретарят на Общината Емилиян Енчев.

Редом със стопанина на къщата бе и Царят на лозето – Петьо Диков, който пръв отряза лозовите пръчки. Гостите също се включиха в ритуала, с пожелания за здрава и плодородна година.

По-късно жителите на Дунавци се събраха на общоградско тържество в салона на кметството. Скорчев поздрави присъстващите, като изрази надежда, че лозарите ще произведат още по-добра реколта и призова всички да почитат празници като днешния и да бъдат единни.

Емилиян Енчев връчи от името на кмета на Видин д-р Цветан Ценков поздравителен адрес. В него се отбелязва, че Трифон Зарезан е свързан с една от най-хубавите български традиции, носещи надежда за плодородие и благоденствие.

„Пожелавам Ви в Деня на лозаря да имате приятни поводи за наздравици и св. Трифон да донесе здраве, благополучие и късмет на всички Вас! Нека празникът бъде изпълнен с оптимизъм, удовлетворение и очакване за спорна и богата на дарове година! Да са благословени виното и хората, които го произвеждат!“, пише в адреса от д-р Ценков.

С приветствие към хората от Дунавци се обърна и председателят на Общинския съвет Генади Велков, който ги поздрави за добрата организация, за усилията и желанието им да спазват народните традиции.

„Искам да пожелая на лозарите много и хубаво грозде, на всички Вас – да сте здрави и винаги да търсите това, което Ви обединява“, заяви Велков.

Самодейците от НЧ „Феникс-2020“ бяха подготвили хубава тържествена програма. В нея участие взеха танцовият състав „Дунавска шевица“ и певческата група „Росен здравец“.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ками
Ками
1 година по-рано

хубаво е това, че някой се е постарал да направи нещо истинско