В Добрич спряха строеж на кооперация заради открит скелет в ковчег

0
702
Багер
Илюстративна снимка

Жители на Добрич сигнализираха за намерени човешки кости и останки от ковчег при изкоп край строеж на пет нови жилищни кооперации зад Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ в квартал „Добротица“. На място са били изпратени екипи на полицията и криминалистичната лаборатория, като в момента строежът е временно спрян

Живко Марков, специалист от отдел „Нова и най-нова история“ при Регионален исторически музей – Добрич, заяви пред медиите, че на това място са се намирали старите гробища на града. Той обясни, че когато започва застрояването на квартал „Добротица“ през 70-те години на миналия век, гробовете са били преместени на настоящето гробище. Роднините са били уведомени и им е било дадено време да преместят костите и надгробните камъни. Въпреки това, вероятно са останали непреместени гробове, затова периодично се намират кости в района. Близо до мястото има общ гроб на разстреляните от Народния съд добричлии.

Гробищния парк в Добрич има обособено място за съхранение на такива кости на неустановени или незнайни хора. Костницата е създадена при преместването на гробовете в новите гробища. 

Благослав Михайлов: Проблемът с ПП „Величие“ е, че са заграбили своето богатство от ръцете на българския народ!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments