В Бургас се провежда безплатна обучителна програма за аквапоника

0
44
Виапонтика
Снимка: Виапонтика

В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника – системи за едновременно отглеждане на риба и растения, която ще бъде предоставена безплатно онлайн. Аквапоник инсталациите могат да захранват със свежа продукция едно семейство или да се развиват в индустриален мащаб.

На 09 септември от 14:00 ч. в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм „Вая“ ще бъде демонстрирана аквапонична инсталация за домашно ползване, изработена с лесно достъпни материали.

През последните 10 години аквапониката придоби световно признание защото се доказва като надежден и устойчив метод за отглеждане на храна. Тя привлича все повече интерес и у нас. Тя е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, която съчетава производство на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично отглеждане на растения. Пример е за контролирано екологично земеделие с идеална среда за отглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и потребностите, в близост до потребителя.

При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие и се произвежда 8 пъти повече храна на декар. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, а производството е целогодишно, в разнообразни местоположения и при всякакви условия.

От 6 до 10 септември в Бургас се провежда обучение на обучители, обхващащо всички аспекти на аквапониката. Основните лектори са доц. д -р Галин Николов – изпълнителен директор на ИАРА, Александър Атанасов, д.в.м. и Константин Петров – преподаватели в Тракийския университет в Стара Загора.

Курсът е част от системата за обучение по аквапоника, разработвана в комуникация между специалисти от пет държави – България, Гърция, Румъния, Турция и Кипър.

В обучението са включени всички основни аспекти на отглеждане на риба и растения в аквапоника, като задачата на участващите в него обучители е чрез презентации и дискусии да оформят курс за обучение с практическа насоченост, който ще бъде предоставен безплатно на страницата на проекта.

Обучителната програма се разработва с подкрепата на Европейския съюз, Програма Еразъм + по проект Smart Farming 4.0 All. Целта на проекта е да събере и представи информация за новите технологии в селското стопанство и в частност да подпомогне развитието на хидропониката и аквапониката като ги направи по-достъпни за широката публика.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments